Sunday, September 21, 2008

108. BegSyiling

Pocket,
korang pakai beg ni kan? cam beg kechik yg korang taruk siling.
we men dont use this, cause we usually use the lighter money,
those which can fly by the wind:)... and if we ever got shillings in our
pocket, we gave it to the poor and needy
(yeah right... macam betul jer kan..)
Just the other day i was walking in Jusc0 ere...
and i found a bag just like in the photo, i picked it up,
it was in a trolley with full of food and stuff, an old makcik was nearby
busy looking at the food ingredient, i dont think its anyone's begsyiling
so i took it and spent in on MP4 player... heheh...
Ok, end of my fantasy... i lied :D heheheh,
It was lying on the floor, and no one seems to be noticing it.
Pretend not noticing it for 4 minutes, but no one else taking any action
about it, so i picked it up. holding it fully in me hand.
i can feel that its full of money, felt like there's a few hundred in there..
or simply 8 pieces of 1 ringgit note :) heheh. i'll never know.
why? cause i choose to give the beg syiling to the urusetia counter there.
yes, if i took it, i'll be either 8 ringgit or 400 ringgit richer.
and having shawal just around the corner, i have to admit it that
i'm tempted.
but pocket, i remembered that time when my brother the filantera
lost his dompet in the TheCarnival of sung@1 Ptan1
by the end of the mandi session, all of us were packing. And filantera
just discovered that his wallet went missing. he was panic as hell.
i on the other hand was hoping that someone would found it and
hand it to the urusetia. i've went and ask. after a few questionaire to
prove that the wallet was filantera's, we got the wallet back.
Thanks to the good samaritan.
and remembering that, i choose not to spend the beg syiling i was talking about.

tapi kan pocket... itu kalau dompet, kakak tu buleh tanya nama
dan semak ngan nama kad pengenalan, kad kredit, gambo awek ker..
tp kalau beg syiling? macam la korang taruk pengenalan diri dalam tu kan?
so acaner yek?
better la kalau korang taruk keychain sket ker,
jahit some initial kat dlm tu ker , or else...
'err, ada sapa sapa sapa jumpa beg syiling sy tak?'
'ada, boleh kak buktikan beg syiling tu kakak yg punya?'
'err.. kaler coklat kulit, dlm tu ada duit ringgit ngan syiling sket'
huhuuu .. common nyer
which brings me to the question...
beg syiling yg pocket kasi kat urusetia jusc0 tu selamat ker?
harapnya dapat balik la kat tuan nya, pastinya tuan dia panic as filantera did :)
*hey.. Shawal dah makin tiba,
pocket pun dah mula menghias seseket...
tak der paper pun, gantung ketupat sket,
pacak pelita sket, gantung lampu gitu gitu,
Ok ker?:)

32 comments:

green apple said...

alahai..baiknya, sesuai buat menantu

Pocket said...

heheh,
tengok jgak,
kalau menantu raja berunai,
pakcik nak!! pakcik nak!!
eh, tp raja berunai ada anak pompuan ker?
okeh, kalau takder, jadi madu kepada raja berunai pun ok:)
(Dasar mata duitan^^)

A t i Q a h said...

I pun suka bawak bekas kecik cam tu instead of purse. Tapi dia muat dgn mu id card, license semua la. Kalau bawak purse, tebal n tak leh masuk pocket belakang seluar. Kalau pakai cam tu, senang. He he.


I rasa dia tak boleh nak bagi kat tuan punya beg tu la pocket. Kecuali org tu yg dtg tuntut. Hmmm...

cHeRyNa PiReS said...

actually...ade beg siling yg boleh letak IC...

mase sekolah dulu, i used i wallet only mase kat luar...tp mase gi sekolah i used my beg siling...sbb duit blanje pon byk siling:D

beg siling tuh ade compartment utk IC...macam wallet gak. Tp yg tuh BONIA laaa...cuz buffday present:D

ape jd ngan beg siling tuh?

dah takde dah...sebab letak kat dlm poket baju kurung...one day...die terjatuh mase angkat baju nak buang air kat tandas cangkung sekolah:(

beg siling nieh kecik...risky sket.

regardless...lepas nieh mak mertua sure sayang pocket cuz boleh jd penyelamat beg siling:D

mim.ya.ra.alif said...

gantung ketupat katne?
apsal x rebus?
np gantung?
hiks...

~ mizzAmy ~ said...

~ anak saper la nih ekh?? bagus lah kalau wat camtuh. sebabnya, bila kena tang kita. mesti la kita harapkan ada org baik hati tolong amik dan hantar ke tempat yg selamat, kan?

wah, dah start wat preparation utk hari raya. amy tak rasa lagik suasana nak beraya. :( ~

Tny said...

Kesah beg duit syiling :) Ermm.. nasiblah, klo tuan punya coin purse tu nk collect ke x..

Ha'ah nmpak.. berubah dh background tu.. nice ketupat.. gantunglah ketupat pulut jugak =)

Nurmala said...

Bagus la cam gitu..sbb kalau kita punya barang hilang pun kita mesti harap org yg jumpa tu pulangkan kan?? tapi jangan urusetia tu buat tukun beg syiling tu dah..

bendul said...

bendul tak biasa jumpa dompet, tapi biasa hilang dompet..
huhuhuhuh.. sedih sedih..
kenapa diorang tak pulangkan dompet aku..?
pastu, yang pulangkan, kenapa amik duit aku..?
isk isk isk.. srooott..

kalau la semer org dalam dunia macam pocket..

*SiRibenMerah said...

wahhhh..
kagumnye... *sambil kelip2 mata*

sejuk perut ibu mengandung pocket nehhh..

*raya lambat lagi la.. haishhhh~*

ghimau said...

:) selamat berpuasa dari ghimau :)

Adry said...

bagus bagus... jujur .. ble d contohi ni.. hehe

Banyak pahala dalam bulan puasa ni.. hehehe

Adry @ http://www.adrysabry.com

Pocket said...

Atiqah,
tp tiqah, kalau bawak beg syiling tu pun tak leh taruk pocket belakang jgak. pasal beg syiling tu pun agak tebal jgak kan.
umph!as long as ada pengenalan diri atau bahan bukti beg itu anda yg punya, dah kira ok.
Kalau beg tu memang mahal, ado kepala gajah etched out from the wall of the bag, ok lah.

umph, orang tu kena la tuntut,
tp beg dia common sangat.
beg kaler biru laut ngan white zip.

Sya,
huhu, beg tu bonia!! peh, mesti mahal,
pocket pun ari tu tingin jgak nak bli satu, tp memikirkan betapa feminin nyer kalau pocket pakai beg syiling tu, pocket renti kan jer niat suci murni tu :) heheheh
C@mel 4ctive tak wat ker beg syiling tuu yek?
huhuuuu

soalan... jatuh dalam tandas tak leh amik balik ker dik? heheh, pocket nyer henpon ... selamba jer amik balik... pas tu kena basuh abih abih lah.. hahahahah
eiiiiii.. mucuk!!


Mira,
tuuu ketupat sekadar hiasan gantung kat sebelah kiri skrin tu :)

Amy,
Anak Fuziah :)
well actually memang la bagus buat gitu,
tp harus ditekan kan disini bahawa,
pocket bukan nyer nak menunjukkan bahawa
pocket ni bagus bila duk bagi balik barang
yg bukan kita punya,

Believe me, if i ever found a bag of two million ringgit, i'd definitely be taking the bag and go live in the rural area of Pahang or somewhere:)
heheh,

tak start lg suasana raya? heheh,
pocket pun kat alam maya ni jer la buleh
gantung ketupat sebesor dabak itu,
kat real life kitorang wat ketupat pulut!! hehehe:)

Tny,
Hooh, nak la gantung ketupat pulut, tp ketupat pulut common sangat utk orang kl, diorang wat sarapan jer.. huhuuu tak terasa la suasana raya tuuu...

btul, orang tu kena have faith in the people,
jangan duk anggap 'mesti takdak punya laaaah'
n left the building without asking the urusetia,

Nurmala M,
hehehe, kalau dah bertahun tak berkolek,
diorang lupuskan lah kot!!, duit didalam tu?
buat sedekah masjid kalau diorang tu bagus,
makan sndiri kalau diorang tu normal,
gi wat dosa kalau diorang tu jahat...heheheh

Bendul,
Actually pocket pernah ilang
dompet jgak, dan samo cam ko,
diorang pulangkan semua kad,
tanpa RM nyer.
boring boring...

kenapa tidak semua orang bermoral kan? sesetengah jer yg bermoral, yg lain tu hampeh. heheheh
(Sndiri pun terasa.. kenapa?)


Riben Merah,
eh dakara.. bukan nyer nak bangga diri nih!!,
heheh, nak tanya.. riben merah ada pakai beg gitu?
ada apa apa keychain attached? pengenalan diri?

raya lambat lagi, but my last blog ammendment day would be 27th, so kena la berhias sket blog nih :)
taruk lampu seseket :) lampu lip lap

Ghimau,
Selamat berpuasa dari pocket

Adry,
tak la jujur, actually tak terpikir pun yang benar atau salah, just pikir menyusahkan orang.
kalau lajadi kat aku, mestu susah.
gitu gitu.
dan juga teringat kan haramnyer makan wit bukan wit sndiri :)
heheh

Kekanak Tokyo said...

kazet ari tu 2 kali ilang dompet tp 2 2 kali dijumpai oleh pak gad. seb bek tui...maka, saya cdgkan poket bekerja sbg pak gad yang boleh memulangkan dompet orang..hu he!

cordelia said...

aa raya i like.hanabi i like too!!!!!

Ayaq masak said...

I don't own a shilling beg.

Ayaq masak said...

aku pelik la kazet bahasakan diri dia kazet ngan pocket. oyyy kak zet oiii pocket ni dah tua dah huhuhuhuhuhuhu.

oh, p/s : bAg. hehe.

pandagumuk. said...

purse syiling tu adalah purse sy oh.hehe.so semue sumbat masuk.kalau hset muat hset pun masuk.

banji said...

Selamat hari raya pocket. masa untuk keluarkan syiling tu.

azie said...

erm
betul gak bro

ppuan ni stock byk beg
beg itu lain, beg ini lain.

sampai tak sempat keep track,ahaha

tapi syabas bro. u jujur:-)

Pocket said...

Kazet,
dua kali ilang!? samaada anda memang cuai, ataupun beg itu tak sukakan anda :) eheeheh,
jadi pak gad yek? buleh jgak tuu!! ^^ tak der la susah sangat nak kena wat repot sana sini heheh

Cordelia,
hanabi by aiko:)
raya pun pocket suka,
how do u like my raya decorations?

AyaqM,
huhuu, ayaq masak tak pakai beg syiling!? huhuuu,, sungguh tak feminine :) heheh (Yer ker?)

ooo, kak zet? bukan sekali ker cam kazet gitu? ok lah, walaupun pocket ni dah tua, tp setakat nak panggil orang yg lebih muda ngan title kakak sebagai tanda hormat, apa salahnya?
tak gitu kayaq?

Panda G,
hoh!! semua masuk!?
so kalau orang tanya,
'apa ada dalam beg cik yang hilang tu?'
'err, ada pen, ada mug, ada sekotak teh 100 pack, ada coca cola 1.5l'
'err, yah, kalau gitu ni memang beg anda'
heheheheh

Banji,
dah keluarkan dah!!
dah abiskan dah!!
nak syiling lagi!!

Azie,
heheh, so beg ini untuk keja,
beg ini untuk clubbing,
beg ini untuk interview :)

korang tak pernah tersilap ker?camm...
'ic dan lesen cik!' kata polis trafik itu,
'err, sy silap letak dalam beg satu lg la dato'
gitu gitu

*SiRibenMerah said...

Oh hoooo.. I x pakai beg syiling neh... wat berat beg I yg mmg da sedia berat tuh.. hahahaha.. tapi beg syiling neh ada dlm kete je la.. wat bayar parking n tol.. ahaks =P


*raya kat mana bro??

Kekanak Tokyo said...

hahaha...saja jer nak tgk how far till someone said sumething. dipanggil kazet oleh orang tua agak BIMYO pulak rasanyer...haha..maka buang lah 'ka' dan tinggalkan je 'zet' itu. from now on its 'zet'. tak ke gitu 'yaq'?

Hana-Ni-Mo-Nai2 said...

ketupat gantung?
wahh..opis watashi dh mcm nak sambut raya tahap gaban nya

cHeRyNa PiReS said...

bonia tuh sbb ade org bagi...kalo tak jgn harapla nak beli...nywayz, tandas tuh tandas cangkung la bro...tak nampak dah once masuk...
lagipon tandas sekolah...paham2 sendiri laaa...(kalo nak amik balik tuh...tabahkan diri:P)

Pocket said...

RibenMerah,
alaa.. dalam keter taruk jer la dalam coin compartment tu. dah tu takkan nak berenti kat tol , baru nak mencari beg syiling, bukak then bayar... ahaiii...
tp lain orang lain caranya :) heheh

Raya kag GC tahun nii:)
Cik Riben?

Zet,
loh.. gitu la plak yek?
tp pocket tak lah tua sangat,
basically mase 'yaq' baru lahir dulu,
pocket baru jer darjah dua. eheh:)

tp kalau gitu permintaan zet, maka zet lah jugak jadinya disini:)

HanaChan,
heheh, dah sampai tahap gaban dah!!
tangkap la gambo.. nak jgak tgk HEheh:)

Sya,
Tp memang kalau nak amik tu memang memerlukan ketabahan hati yang tinggi ... heheeh:)
pocket pernah buat, pocket tahu.
bluekkkkk!!

bonia?
still ado orang nak kasi bonia tu yg besh tu,
sapo sapo yg nak blikan pocket bonia? huhuuuu

Ayaq masak said...

ha ni pandai2 nak ngubah nama aku plak.

Princess Liyana said...

alaahai..baiknya bro ku sorangni:)hik2...

Pocket said...

Ayaq M,
so tak leh la nak manja kan ayaq ngan buang satu lagi urup 'a' tu?
cam 'yang' jugak lah jadinya.. tp 'yaq' heheh:)
ok ok, then pocket tambah lagi satu hurup!!...
'H' dihadapan menjadikan Hayaq buleh tak?:)
ngeeeeee.. lariiiii laju laju

Liyana,
baik ker?
sajer je tak nak nyusah kan orang,
pastinya liyana pun akan buat sebegitu:)

Tny said...

Errmm.... tp selalunya org yg cmtu.. mesti freak out.. pastu frust.. terus balik umah je..

Alaa.. ketupat pulut+kacang+jagung.. best wo.. tp klo gantung ketupat tu..ermm.. cmna plak rupa layout kt sni yea.. :p

cabincrew are here not to kiss ur ass said...

selamat ke?
boleh caye ke??
saya ingat lagi di kaunter informasi jusco tu jugak lah saya hilang sunglasses kesayangan.
saya stop sebentar tanya direction.
letak sunglasses di kaunter, dan TERLUPA nak ambik balik!!
demmit.
bila datang balik tanya, diorang cakap takde.tak jumpa sunglasses.
camne tu??

Pocket said...

Saloma,
hummmm,
pastinya urusetia yg amik,
or simply pe'lalu lalang' yg amik.
hehe,
so basically lebih baik jer pocket amik wit tu and bagi jer kat baitul mal ker?
umph umph!! next time pocket wat gitu