Sunday, September 14, 2008

105.QuaterPocketer


Pocket,
‘aiyooo.. pocket, lapar laaa.. makan jom!!’
‘u mau makan mana K?’
‘mana pun buleh la pocket!!’
‘KFC jom!!’ we were in kfc area of KLIA,
‘boring la.. itu eden garden tu makan apa pocket?’
K eyes is dang good.
‘itu c1n@ punya makan laaa, lagipun mahal la K’
‘McD?’ K asked me…
‘U buleh makan McD ka K!!?’ I thought he cannot take beef.
‘kicik kicik dulu bapa kita ada bawak pigi juga la pocket!!’
‘okeh, kita makan McD jom’ said the pocket happily since he’s luving it:)
Now, do not think that I’m irresponsible or insensible
to K who are from a religion which prohibit him from
taking beef.
I did asked him, His answer was convincing enough.

‘So K, u mau makan apa? Ikan? Ayam? Or daging?’
‘pocket, K mau makan burger!!’ as if he never entered
McD before, smiling like a ten years old boy, witty,
jumping on his heels like its Christmas
‘ok, big mac!!? Double cheese?’
‘K tak tau la pocket, u pilih la untuk saya’
‘Ok then, two quaterpounder please! Set number 4’
I cant remember the McValue number now but something like dat.
Paid for the food and sent K to book a table for us.
K went on as instructed. He is my subordinate.
Sometime he just obeyed me too much I think.

‘aiyoooo, banyak sedap la ini daging!! Pocket thank you,
lama tak makan Burger. U memang baik la…’

‘umph, saya pun suka, makan makan!!’ pocket keep on biting
into the quaterpounder. It was its first debut, that was my
first time tasting it. I’d say the meat is too much for two piece
of bread but if they are any double quarterpounder… I think I might just try:)
It was another two or three bite and he’ll finish the whole burger when I ask
‘so K, u memang tak kisah la makan beef?’
‘eh pocket, ini beef ka? Lembu ka?’ he stopped chewing
‘ya la.. lain dari ayam ngan ikan, lagi mana ada daging lain!?’
‘ya ka.. heh heh, eheh’ he put down the rest of the burger,
tries to swallow the rest of whatever inside his mouth with the C0ke…
‘Sir, may I be excuse?’ he asked me politely,
I just nod.
A strange smell of vomit accompanied us throughout our way
back from KLIA to Penang dat day. I felt sorry for him,
it was my mistake, and the smell is the punishment.
I didn’t go away from him, inhaled deeply hoping that me too
might puke. But my perut is a tough one.
I should have asked…
Took my second quaterpounder yesterday after all these years.
And it reminds me of K.
And the sin I’ve done.
How do u ask a delicate issue like dat pocketeers?
Do u posa today?
Do u take Chinese food?
Are u gay?
Ketam Batu anyone?
Do u drink?
Are u loyal to your wife?
Can u take beef as if Cow or known in malay as lembu?
Hummm hummmmm…

27 comments:

A t i Q a h said...

Laa..ingatkan K tau dah. Kesian dia. Huhu.

@k@kPOKPEK said...

Wow! Mr K, let me introduce to u, Mr Dic.

~ mizzAmy ~ said...

~ lor,memang la ada Indian yg masuk MC'D. tapi diorg just makan burger selain beef.

adeh, kesian kat dia la Pocket. that's why kenapa I risau kalau keluar makan dengan kawan2 Chinese. Takut diorg bawak g kedai yg ntah apa2. ~

Pocket said...

Atiqah,
Kesian dia, pocket pun ingatkan dah tahu.. ahaii...

@PP,
MrDic? err..

Amy,
umph! rasanya masa dia gi ngan parent dia, dia makan McChicken lah kut, tak pun fillet of fish. kalau u tak makan, u bagi tau awal awal.. tak per, orang akan paham.
tp kalau kita tak bagi tau, mano orang nak tau kan.
K should have told me instead.
Tp Amy, kengkawan amy tak pernah tanya amy ker.. 'do u take pork?'
nak la tanya jgak.. camna diorang tanya:)

purplechoc said...

tough situation.huhu..

bendul said...

Hmm.. sorry to say, silap pocket kot.. :)
benda2 mcm nih, kalo tak jaga betul2 takut buleh kena saman..
yuudan shitara dame da yo..!!
luckily that K guy tak amik action aper2..
(takut kat pocket kot.. hehehe..)

anyway, just advise n opinion..
jgn amik ati aa pocket..

Danisha said...

Kita ingat K dah tahu...
Takkan dia tak leh nak agak kan?
Tapi first time kan?
Kalu kita pun bantai jer asalkan halal ler...
apapun buat ajer sebagai pengalaman.
Kesian K kan?
N kesian pocket gak...
Mesti rasa bersalah sesangatkan...
Shiannya...

Ayaq masak said...

huhuhuhuhuhu.

lain kali kena tanya habis2 lah macam ni.

*nak quarterpounder*

~ mizzAmy ~ said...

~ sepanjang berkawan dengan Chinese, they do respect Malay la. diorg tahu yg kita tak leh makan ba alif ba ya tuh. diorg pernah la tanya kenapa tak leh makan? jenuh jugak nak menjawab.... hehehe....

ada sorang nih, setiap apa yg dia nak bagik kat amy makan. dia akan pulun carik HALAL dulu kat packaging. pastuh baru dia pelawa kat amy.. bagus tak?

so far, berkawan dengan bangsa mana2 or agama mana2 pun tak salah. asalnya, leh jaga diri bebaik. lagik satu, janji diorg tahu nak respect kita cemana. ~

cHeRyNa PiReS said...

laaaa...die tak tau beef=lembu...

one of my fwens had the same issue last time...where he wanted to eat the beef rendang i brought to work.he wanted it badly.

i coaxed him of not eating the rendang as it is against his religion. in the end he said,

"relax la shaaa...biawak pon gua makan...nieh lembu jek la!"

i guess it's just the matter of being extra careful next time...

Pocket said...

Purple C,
umph!! memang tak besh,

Ayaq M,
lain kali kena tanya sampai ke little particular menggunakan ayat yang paling tepat,
'Ayaq, adakah anda boleh memakan daging lembu dan apa apa jua product yang terhasil dari sumber yang sama?'
Baru la boleh belanja dik ayaq makan Quater Pounder.
heheheh

Amy,
yup amy, i do have to agree to u on that,
pocket duk gi singapore, diorang usaha jgak cari
kedai melayu nak belanje pocket makan, tp kekadang
tu diorang usaha jgak gi kdai cina dan duk usaha pesan kat waiter jangan taruk minyak Barbee tu.
tu yg besh tu,
dan itu yg patutnya pocket buat masa ngan K ari tu.
tanya dia dulu, make sure dia bebetul nyer boleh
makan baru la order kan bagi dia, n ofcourse kalau
dia tak leh makan daging, pocket pun tak patut la
amik quaterpounder.
Memang berkawan ngan bangsa mana pun OK,
asalkan kita happy dan saling hormat menghormati,
kan:)

Cheryna P,
tu la, pocket actually thought dia ni
either yang makan everything.
or forbidden to eat, but eat anyway.

Sorry nak buat contoh,
lampu merah pun dilanggar orang kan..
double line pun orang parking jgak kan..
people still drink and drive kan..
orang kiter pun ada jgak yg 'drink and eat' jgak kan

umph!! have to be careful lah next time.

Kekanak Tokyo said...

serius nak quater pounder sekarang~~~

aahh~~dah 5 bulan tak merasa daging!!!!

semoga bila saya pulang nanti akan wujud double quarter ponder..ah ah ah ~~

mim.ya.ra.alif said...

bkn salah hang pocket
ekekkee
K yg x ret bahse
lenkali bg die fillet jek
hiks

cordelia said...

ronald mc donald shoes are cute. haha that's so random eh?...hhehe ;p

Ayaq masak said...

Saya makan apa saja.. tolak kayu dgn batu ja...dan butaniku..dan durian..dan cempedak...dan nangka..dan gulai mamak..err dan petai. haha.

Pocket said...

Bendul,
Umph, tang silap aku tu aku ngaku, aku rasa aku patut tanya bebetul nyer, tp saman? biar betul?
memang ado yg saman yek pasal nih? tp cam ada hak jgak utk dia nak saman kan..
Kazet,
heheheh, nak kami post kan?
teringat masa duk sana dulu,
setahun dua kali jer la kot bleh makan. masa kengkawan balik malaysia, heheh suruh diorang beli satu bag!! :)

Mira,
tp pocket patut bagi dia tau bahawa daging tu lembu,
daging tu beef.
tp daging kalu memang la beef kan..
yg K tak paham bahasa tu sapo suruh!?
tte kenapa plak pocket nak marah marah?:)

Cordelia,
yup! that is soooo random:) heheheh

Ayaq M,
loh! kata makan apa saja.. tp durian ngan chempedak tak makan...
kenapa dik? angin ker?
durian besh woooo
gulai mamak? eh ni budak penang ker bukan ni? gulai mamak la besh :) heheheheh
'anee, teh tarik setengah gelas!'

Princess Liyana said...

alaahai..kesiannye dia kan pocket?mmm

banji said...

Tambah kita yang islam ni pun kadang2 confuse mana halal mana haram, mcm mana le non muslim nak faham.

In fact manager banji dulu siap offer makan tempat cina, pendapat dia as long as tak makan babi dan anjing kire halal. Dan dia anggap guna periuk masak benda sama takpe.

Another scenario, diorg nak potong kambing utk sembahyang. Pendapat dia, as long as sembelih by a Malay, dah kira halal. tapi kena sembelih depan tokong dia. of course la dah jatuh hukum haram, sembelih utk selain dari Dia.

Conclusion nya - banyak org yg masih tak faham tentang requirement halal haram. yg non muslim kita tu ok la, kita sendiri pun banyak yg tak faham.

erk I know I have a point somewhere in there. :)

Nurmala said...

Tapi kan.. my fren,India. dia makan jerk daging.. Mula2 cam tak caya. Tapi raya thn lepas dia datang umah, dia makan rendang daging . Saya cakap tu daging lembu tau. Dia kata “aku makan lembu. Aku tak kisah”..

Pocket said...
This comment has been removed by the author.
Pocket said...

Liyana,
kesian kan , salah pocket ker?

Nurmala M,
tu la, jangan silap paham,
ada indian muslim ngan indian christian.
diorang ni memang makan,
tak tau la plak K tu tak makan.
basically kalau tanya la yang paling bagus.

Banji,
betul tu banji,
sampai jakim pun kena keluarkan system SMS utk check halal ker tak.
tp kalau setakat Jakim halal kan pun belum tahu jgak.
kita kena menilai sendiri.
ada jgak yg over banji!!
sampai tukang masaknyer tu tak sembahyang pun diconsider tak halal.
yang tu rasa mcm over la plak ...
ker camana banji?

KoudaGaijinsan said...

betul...kalau kita cakap bebaik apa yg kita ada benda yg takleh makan selalunya bangsa lain hormat.siap kekdg diorg pulak yg ingatkan (ni kes kelaur dgn jepon2 nih)..teringat pi indon 3 thn lepas.vendor belanja mkn mlm.
masa restoran tu hidang makanan ingat cam ok,sekali sesaja belek menu,alemarkkk...ada 'kodok (nama galmer katak kat indon) masak kicap'!!!kembang tekak aku!!!nasib baik tak makan lagi..capai buah & nasi putih jer laaa..

Adry said...

laaa.. kesian gak tapi ko dah tanya kan.. dia yang tak faham nak wat camner.. hehehe

Still keep in touch with k?

Adry Sabry @ http://www.adrysabry.com

Princess Liyana said...

Takkannla pocket salah.pocket kan baik:)?kan kan?hehe

slmt sahur..err..jom..sahur McD?;p..hik2

azie said...

laaaaaaaaa......ingatkan dia tau..kesian pun kat u gak bro..

@k@kPOKPEK said...

mr dictionary. huhu!

iNi DunIakU said...

shedap plak nama McD tu..