Sunday, September 07, 2008

101. Happiness Points

now pocket, this idea have been inside me for quite a few years already.
Which means that there are posibility i've already posted about this
three or four times in the past.
So for those who never heard of it yet, here it is, but for those who heard
it a few times already... i'm not re-posting the same post just because am
out of idea, something happened yesterday that makes me wanna post this ...
heheh:)

Okay, lets take bujang lapok for instance...
going out with cikgu murni on a picnic.
they're going out with happy feelings inside them.
But sudin is not happy that much, he wanted to go
to the beach instead of park.

Happy points :
ajiz 80
ramlee 80
murni 80
sudin 60

Now ramlee was driving, while he was driving,
another car was driving in the middle of the road
at the speed of 40km/h.
ramlee reacted badly, wind down the window and yell
'dey!! bodoh punya driver.. jalan tepiii daaa!!'
murni was offended by this, she thinks that all
her night school student shouldnt be swearing.
-10points
Happy points:
ajiz 70 (Ramlee shout affected ajiz too)
Ramlee 70 (The car makes him yell, he's affected too)
Murni 70 (student shouldnt yell like that!!)
Sudin 50 (I wanna go to the beach!!)

At last they arrived to the park, everybody is smiling..
'baiklah kawan kawan, rentangkan kain dan mari makaaannn!!'
said ramlee acting team leader.
'ajiz, mana kain nya?'asked cikgu murni..
'eh, cikgu yang sediakan makanan, bukan cikgu kah yang
patut sediakan kainnya?'ajiz said to save himself knowing
that he did forgotten about the sheet.
'tapi... bukan semalam sudah dipesan..' Cikgu Murni becoming
sad thinking how to sit on the grass without sheet.
'itu lah kau ajiz!! lupa!! bodoh!! sudin!kau pegi beli surat kabar ari ni,
kita duduk atas surat kabar sahaja' cried out ramlee still thinks
he's the team leader. 'Kenapa aku? ajiz yang lupa' sudin refuses
'sebab ajiz bodoh dan tak boleh diharap, kau pergilah, sekali aku...'
ramlee showing his knuckle, the famous 'aku lesing kang!!'
-20points
Happy Points:
Ajiz 50 (Scolded by ramlee turned him down)
Ramlee 50 (Scolding people turned him down)
Murni 50 (disapointed for being blamed about the sheet)
Sudin 40 (he needs to go to buy todays paper)

Now pocket, the passing mark is 60points and everyone is
below the passing mark. do u think the whole picnic will
be a succesfull one?
now, if ramlee didnt shout at the slow car
everyone still have +10points,

if ajiz apologizes, laughing and make joke about him
being stupid enough to forgot about the sheet.
ajiz might end up with 60 points because of the blame,
but everyone would still stay 70 points cause ramlee might
just say... 'dah!! pergi beli surat kabar buat lapik!!'

What do u think?

A friend say this to me when i ask him
'scold them who are late today farid.. because of them, all our arrangement has gone haywire'
'heheh pocket, today is such a happy day for everybody that i choose not to :)'

16 comments:

Mira said...

mcm main game the sim plak ada happy point.. hehehehe

Pocket said...

Mira,
ado yek?
eheheh tak pernah main so tak tau..
tp tak pernah rasa gitu?
i mean, nak mengekalkan all the members happiness. best to leave the certain disagreement alone.
tak yah la mrh orang tu lambat,
tak yah la mrh cashier tu silap,
tak yah la mrh waiter tu silap,

Ayaq masak said...

Tapi saya tak suka orang datang lambat!! *grr grr*

azie said...

erm, semua orang kena jadi assertive. baru dunia aman..kut

tapi kalau simpan disagreement lama2 bro, mau bengkak hati tau.

Puteri Ezza said...

*smile*

Pocket said...

Ayaq, atiqah,
Yes ayaq, pocket pun tak suka orang yg lambat. tp kan... untuk kehappyan semua .. why not kita simpan jer kejap.. at least semua akan happy utk ari tu.
bila dah abih nanti... panggil junior tu dan ragging cukup cukup lah .. heheheh:)

memoga tak bengkak ati..

PuteriEzza,
(*_*) pocket is smiling to you back :) heheh

A t i Q a h said...

Aiyak! Pocket pun dah masuk salah seorang yang selalu confuse between me and Azie. Huhuhuhu...


Jangan selalu dibiarkan je bro. Nanti naik lemak pulak. ;)

~ mizzAmy ~ said...

~ semua org happy ker? siap ada point2 lak tuh. amy punya happy point -1.

kalau bab menunggu, memang boleh mendatangkan marah. ~

yankiut said...

Erm..tak pernah plak terpk camnih..bukan yg penting diri sendiri ke yg happy ??hehehe

Hana-Ni-Mo-Nai2 said...

sims best wooooo..

mcm bos watashi je citer neh
ahahahhaha

mummysyafie said...

ni game apa nie pocket? siap ada point je..

saya lebih suka datang awal daripada datang lewat..lebih bersedia dari yang datang lewat kan

bendul said...

yerrr.. aku pun pantang org lewat.. even aku tgh buat lawak masa assembly pun, kalo ada yg lewat, mood aku akan bertukar 100%..

tte.. betul jugak.. perlu ker kita maki hamun, herdik org lain, just kerana salah kecik (even besar) yang kita tak tau sebab musabab dia..?

need evaluation before judgement..?

Nurmala said...

kalau cerita dulu² boleh je cakap perkataan↓3 cam gitu kan. tak de sapa nak sentap. kalau skang ni, harus la kena saman.. "ill see u in court"..wakakaka

cordelia said...

good entry for people with [ late is fashionable] as their life motto..hahaha

Pocket said...

Atiqah,
wah!!! biar betul!!
pocket duk berhati hati jangan tersilap
tapi kali ini tergelincir. heheheh,
maafkan lah pocket..
kenapa dengan anda berdua?
kenapa senang tersilap ya?

btul tu ...
bila dah abih function nanti,
tegur la dia baik baik...
kalau dia junior.. ragging dia cukup cukup:)

Amy,
hehehe,
amy tunggu dia, dia lambat
amy 99
dia 100
dia datang dan amy pun
'tak per.. lamat la sket nak sampai singapore nyer.. mahu mahu kul dua pg jgak nih.. tp tak per.. u yg drive:)' ngan ayat itu dan senyuman... the mistake let gone by...
is much better than kalau amy pukul dia sambil maki maki, dan pecahkan side mirror dia ngan handbag amy, dah tu diaaam jer sampai singapore..
kan?
atleast the happiness point would still remain
99
100:)

Yan,
yes, happy diri sendiri pun penting.
tp boleh jer sesekali kita pikirkan others happiness jgak kan:)

HanaChan,
Best yek?
nak kena try jgak lah :)
dulu pernah try jgak, tp cam tak menjadi jer,
tak kuar umah pon, duk mandi, berus gigi, apo yek?

MummyS,tak.. ni bukan game,
tp theory on happiness point.
cam kena post another entry just to elaborate more :)

Bendul,
u got it right over there bro :)
memang kita tak suka lewat.
tp kita tak perlu burukkan lagi keadaan ngan kata kata makian kan?

Nurmala M,
hehehe, betul tu, sekarang kalu maki lebih lebih,
mest kira saman nyer lah.
tak pun kuar melodi.. (Utk utk artis lah kan ^^)

Cordelia,
Yes, hate it when japanese refer to malays as a 'non punctual race'
'eh, kenapa meeting tak start lg?'
kata jepun itu.
'alaa..chairman nyer melayu..'
'ooo.. biasa la tuuu'



tte kenapakah?

@k@kPOKPEK said...

bujang lapok fan, huh??