Thursday, September 11, 2008

103. Pocketship

pocket,
a quick post. have been not too well,
that's why have been hopping quite 'minimum'ly
but something happened.
And i have a question to ask u gurlz...

there is this three girlz, all of them
cute and young. working in me factory
in different production line. lets name
them Cam, Lucy and drew (Charlie's angel).
Right now the HR are having a problem
with the locker. the Charlie's Angel
have to share locker. well not much
of a problem, since they are friends
and from the same asrama even.
They're putting all of their personal
stuff in there from Money to handphone
(With much and much of sexy photo inside).
All of them hold a key each to the locker.
so that if Cameron is doing OT and Drew is not,
Drew can always open the locker to take
her stuff out.

one day... items inside their locker
went missing. Lucy's and Cameron's
handphone and some of Drew money.
Finding this three of them freaked out.
for the handphone owner they're afraid
of their sexy photo flow out to the
virtual world and of course their
handphone is not that cheap. For lucy,
the ammount of money was too much for
her to loose.well what do u expect happen?
they start to pointing finger.
'U took it!!'says the three of them
pointing their finger to each other.

After a fair bit of slap here and there,
adding with some hair pulling, they went
to ask the HR to look inside the CCTV
video. To finally decide who took it.
Verified with the CCTV they finally
understood that it was somebody else
picked the lock and take their stuff.
The Mat Pit took the punishment after
the guard found Cameron and Lucy's handphone.
inside his locker... stupid mat pit...but he got
the usual 24hr resignation letter only though.
Unfortunately drew's money have been
spent to buy joint. His salary will be used to
pay for the used money. good riddance.

Question: can u still be friends after the blaming session?
i mean pocketeers, friends should understand each other.
knowing that u would not steal from me and this might be
a mistake. instead of...
'i knew it, the other day cameron bought a new shoes in the
middle of the month... definitely using my money' says drew.
Hummmmm...
Aint forgiving and understanding is what friendship is all about?

20 comments:

mim.ya.ra.alif said...

kalo dh berkawan baik ni kn have to trust each other la..

diorang ni maybe leh berkawan lg tp dh kureng kemesraan.. semacam dh ada gap yg memisahkan kesan dpd insiden tu..

ninadw said...

well, for me.. when i said that the person is "my bestfriend" then i wont blame her/him 4 every mistakes that she/he did. that's one of my weaknesses. but, if they r only a friend, i might blame them coz i dunno much about them as well as i know my besties.

but, in your story..
most of girls, will still b friends after a fight. usually they will re-think about what had happened n forgiving each other.

n this statement : "knowing that u would not steal from me and this might be a mistake".. im not really agree. coz, people change. when they r in a hard situation, they wont even think about "oh.. that's my friend's money/handphone.." or whatsoever..
so.. that's what life in a gurl's view *me* hhehe..

antalya said...

uhuu susah nk ckp. depends pd pemikiran masing2.

bendul said...

seriously said bad things sometime can be turned into jokes..

"alaaa.. aku melawak jer hari tu.. hahaha.. jgn la amik ati.."
type of things..

but there's also different between friend and true friend, which effect the personal thinking on acceptance of changing serious matters to joke things..

tte, pocket..
are you my true friend or just another friend..?
(just joking.. but serious..?)

~ mizzAmy ~ said...

~ kalau amy la, i would definitely not to blame my frens since i knew each of them. diorg semua ada sahsiah yg baik, tak kan buat benda2 camtuh.

tapi, kalau dalam situasi Charlie's Angel tuh. I think diorang akan minta maaf to each other kot. Kalau la diorg tuh pemikiran cam amy la. if tak, maybe hubungan tuh cam kureng la kot. lain orang lain caranya nak settle the problem.. ~

pandagumuk said...

been friends and come from the same asrama leh accuse sesame sendiri mcm tu?
urgh.

Danisha said...

Macam tak sangka jer kengkawan bleh tuduh kita kan? padahal bila kita kat tempat dia ntah kita pun buat benda yang sama....

cuba letakkan diri kita dalam situasi tu....bila tension fikir barang-barang yang hilang mesti sesapa saja yang berpontensi dan yang berkaitan dengan situasi dan tempat kejadian akan menjadi suspek......
cuma takkanlah sampai nak bersepak terajang dan bertarik rambut...
kenalah pandaikan?nama pun kwn...

bila dah kena tuduh pula bohong ler kalau kata tak terasakan? walaupun leh berbaik lepas tu pasti parutnya tetap ada....lebih baik amik langkah berhati-hatikan lepas kejadian tu agar pisang tak berbuah 2 kali....

Nurmala said...

ntah la..
pernah gak jadi kat saya benda cam ni.. dituduh curi rantai emas kawan..mmg dah tak kawan dah masa tu.. tapi bila dah lama² tu..cam ok balik macam tu je..dah tak sentuh lagi hal tu..Malah jadi lebih rapat lagi dari dulu..

Hana-Ni-Mo-Nai2 said...

kalo hana musti pocket benggang

watashi pemaaf
tp kalo jadi kt watashi..
yeah..masih lg pemaaf

cHeRyNa PiReS said...

errr..it depends...
most of the time...i will be too blind to blame anyone especially my fwens!
slapping session? waaaa..lenkali me can join them...hahaha...

Ayaq masak said...

boleh jadi...mana tau lagi rapat than before.

azie said...

kalau kawan memang rapat gile, ai takkan blame pasal kecurian. sebab dah tau hati budi masing2. lainlah kawan gitu2 baru kenal je. ape2 pun, if dah gaduh, leh je minta maaf. sedangkan lidah lagi tergigit kan?

cabincrew are here not to kiss ur ass said...

sy suka part tarik2 rambut tu..
nk join boleh kot..
*haha.lantak xde kena mengena

so selama ni diorg bekawan xikhlas la
ade je simpan rasa xenak kt dlm hati
true frens understand each other very well..
tabaik tau tuduh2 xde bukti :)

cordelia said...

to have a friend, be a friend ;p.

first of all, i think trust is the basis of every friendship. from there only, understanding and forgiving comes. hehe

anyone can claim to be your friend but then true friends are hard to find ;p.

OMG~ havent seen any tarik rambut crime scene for a very very long time d...i wanna see one too ;p !!!!!!!!!

Pocket said...

Mira,
tu laa, kena la percaya,
tp bila dah tertekan barang kesayangan ilang,
kekadang tu manusia bertindak diluar kawalan.
almaklumlah, heheheh dalam henpon tu ada banyak
gambar gambar yg tak cencored kut :) hehehe

Amy,
pendapat pocket would be, they definitely wont be
the same anymore. selepas tahu orang lain yg curi,
pastinya diorang akan malu alah.
tp tampar dah pergi,
tumbuk dah dilancarkan,
kata kata tuduhan dah dikemukakan.
hummmm...


Danisha,
Yup, sebenarnya luka bukan dari tumbuk tampar
or flying kick tu kan.., tp luka tu datang dari
kawan kita yg kita rasa macam dah rapat dah,
still dok tuduh kita. luka ini lagi dalam.
takkan ko tak kenal aku,
takkan la aku nak curi barang ko,
kita kawan bukan kejap,
gitu gitu,
betul tu bila danisha kata 'lebih baik amik langkah berhati hati' POcket pernah jumpa orang yang berhati hati ngan kawan,
'aku bukan tak mau pinjamkan hang wit tu,
bukan tak mau tolong. tp nanti aku duk tanya
kat hang tetiap minggu, kita plak yg gaduh'

ada satu cerita tu lg besh, tak mau kenal pun ngan
awek kawan dia,
'aku bukan tak mau kenal ngan awek hang, pastinya dia comel, cuma... aku takut aku plak yg tersapu awek hang tu kang..
kita jgak yg bergaduh..heheh almaklum lah, aku kan hensem ..huhuuuuuuuuuu'

Nurmala M,
Humm, different plak ngan kak mala yek..
dituduh curik rantai mas? pas tu baik balik? hummm
maybe dia tahu kut apa yg telah berlaku,
dan dah tau dah, dia plak yg jadi malu alah balik.
'nyesal nyer aku tuduh dia curik rantai aku.. dia kan kawan aku, takkan la dia nak curik kot'
gitu gitu...
tp nak tanya kawan ni susah, delicate situation.
silap langkah, kawan ilang,
silap langkah, rantai emas tak tahu kemana,

HanaChan,
Hanachan ni pemaaf yek?
bgs lah, tp jangan pemaaf sangat..
nanti diperkotak katik kan orang ..
huhuuuuu


Cheryna P,
moh, pocket usahakan gi seremban,
kita lawan tampar nak.
sapa jatuh dulu dia kalah..
wooooo... macam pocket akan kalah hehehehe

yes, usually frenz are suppose to be the last person to suspect anything. cause friends suppose to keep the honour between friends,
do not steel from friends,
do not lie to friends,
but that's simply the guideline.
some of us dont even care :(

Pocket said...

Nina D,
so basically for u there are just friends and besties,
I call them kenalan and friends,
where kenalan is those who when u meet
along the way and u just raise up your
chin sayin.. 'how do u do?'
Friends is those who when u meet in the alley
and u say 'hey! how is the family, naufal
sihat? aku dengaq yana dah berenti,
hang ok ka?'

and i will definitely will no be sharing locker
with kenalan, cause i dont know their lifestyle.
:)
Hummm... thanks for the opposition opinion there
on the 'people will change' part..
u colour up this comment session :)

Bendul,
hehehe, aku rasa gitu jgak,
kalau lelaki la, kita buleh settle ngan
'peh, sori la ari tu, aku emo la sket. heheh
jangan amik ati naa!'
and the situation will cure.

hehehe, bendul, u'r a friend. we go way back to 1996 bro... some of my reader still in standard 5 or 6 back then^^
(I think ayaq is still standard 3)
i've even an unofficial witness to your holy wedlock with yana.
what do u think? :)

Yun,
yup, suma orang ada pendapat memasing, heheh,
tu yg nak dgr yun's opinion tuu:)

Panda G,
kan, maybe diorang dah memang ada isu kot.
tak tau la pocket, tp guardhouse kata menarik jgak diorang nyer fight yg nampak dlm cctv tu.
apa yg menarik tu pocket pun tak tau la :)hehe

Ayaq,
yeah, the saying about
'what doesnt kill u makes u stronger'
can be apply ere.
in this case ... to their friendship

Azie,
'Sedangkan lidah lagi tergigit'
tu bukan utk orang yg dah kawin ker?
heheheh,
maa tp buleh jgak kot guna utk kengkawan :P

CabinCrew,
Can i refer u as Saloma?
heheh, kenapa? kak ada pengalaman ker?
heheheh:)
maybe ada kut incident yg berlaku antara mereka yg sudah merekah kan hubungan itu,
dan kes kecurian itu memecahbelah kan terus lah kot .
heheheh:)
loh, locker tu ber lock,
ado tiga orang jer pegang lock,
barang ilang.
tiga orang tu jer la yg suspect.
kira abih bukti dah la bg diorang kot.

Cordelia,
ok, i have an appointment with Cheryna P for a slapping session,
i might be making a tarik rambut session with MsCabinCrew after that... the ticket is 20 ringgit per person:) wanna come?
yes, its all comes down to trust.
trust between friend that one wont be hurting each other.
but can u still trust a friend after such incident?

Tny said...

Charlie's Angels punya items pun boleh kena curikk?!! *j/kidding*

:D

Errmm.. they should forget & forgive each other. Since, raya is coming..it would probably be a good timing tho :)

Sibbaik ada CCTV tu kan...klo tidak, lagi hancus friendship depa tu...

A t i Q a h said...

FMHO,

Me neither wont accuse my friends kalau this thing happened. Ye la, dah semua barang kena curi, takkan the thief is among them kan.

Tapi it depends juga. Kalau baru kenal dan tak tau lagi perangai masing2, itu lah yang menyebabkan kita tak percaya/masih belum percaya kat kawan-kawan.

@k@kPOKPEK said...

i love charlie's angels.. ahaks!

Pocket said...

Tny,
Humm, There is a term 'Forgive and Forget' yek?
basically if all the members can forgive and forget,
senang la kan:)
but that's what friends shoud do,
in order to save a beautiful relationship,

Atiqah,
FMHO tu apo?

Kalau pocket adalah Cameron, dan nak mencuri barang barang orang lain, surely pocket akan ilangkan skali barang pocket, baru lah orang lain tak buleh tuduh pocket yang curik.. kan?

Yup, memang lah diorang tu share locker, tp tu pun pasal HR suruh, sejauh mana baik nya diorang antara satu sama lain, no one knows.
mungkin juga mereka masih belum percaya antara satu sama lain. which explains the gaduh gaduh.

AkakPokPek,
And i luv them too:)
I wish they makes sequels more :)