Sunday, May 17, 2009

173. Reality...

...ruins creativity.
Pocket dpt satu junk mail ni yang menunjukkan pelbagai bangunan yg menarik.
Pocket suka bangunan. Dulu teringin nak jadi Arkitek tp somehow impian
tak tercapai. Amik pengajian jarak jauh bleh tak?
tp dah umur akhir pat plohan ni sapo nak amik keja lagi!!?
maa.. buleh buat rumah kuching ker rumah anjing ker jadilah huhummm...

Among banyak banyak bangunan tu,
pocket minat yg ni.
Kansas City Public Library (Google lah yer)
pasal? bkan aper,
terpikir plak..
diorang kasi royalti tak
kat penulis buku tu utk
menggunakan buku dia
sebagai hiasan luaran
bangunan tu?
Ker terbalik plak penulis
tu plak yg terpaksa bayar
utk library tu kerana
mengiklankan buku dia
kat situ. Heheh, lagi besh nak tanya...
Diorang tukar buku tak?
Cam twailait nyer buku ker nenanti..
heri potter ker... hummm.

tp kretif sangat sangat ciptaan diorang ni,
memang kalau dah jadi top arkitek, orang akan
terima jer idea diorang.. biarpun menambah kan kos.
(Tp kalau arkitek yg baru grad pada umur 42, nak tambah railing utk tangga pun pasti dipersoalkan.. heheheh)
teringat plak zaman dulu, pocket kat jpung belajar
buat toilet. cikgu tu tanya...
'ni toilet hang ni buleh nampak orang tengah kencing nii'
kata cikgu tu tanpa angkat kepala pun nak tgk student tu.
'err, aaaa.. memang saja jer saya nak wat gitu cikgu! kiranya kalau duk tak duk dia jatuh sakit jantung, orang dari luar nampak la. tak la mati sorang sorang.'
Punya la nak tergelak dgr alasan dia ni, tp pocket control jer la kan..
'So faktor keselamatan la?' the teacher was trying to entertain himself.
'yap!! faktor keselamatan!!' the student was happy with her self,
thinking that she got away with that silly answer.
'Buat lain!! aku tak mau orang lalu lalang tgk aku masa kencin'
screamed the teacher half throwing the drawing towards the student.
heheheh, kreatif nya jawapaaaaaannnnnn (Mengelat actually) but fair for me to say that
Reality ruins Creativity..
what say u?

18 comments:

izzati fuad said...

kadang-kadang, bila orang yang tiada nama datang bawa idea hebat, susah nak terima.

bila nampak tempat lain terima idea hebat tu, baru la nak buat yang sama..kan rugi? hehe

eyp, cantik sungguh la library tu. cuba bayangkan kalau bangunan lain buat konsep yang sama. muzium ke..hehe

KoudaGaijinsan said...

ehh sama kes tak,kalau kita tgk budak2 kecik kaler pokok kaler biru...tup tup kita cakap kat dia,"mana ada pokok kaler biru???"
tak ke membantutkan kreativiti dia?

milimilo said...

yeah..so so agree..sometimes kne la critical thinking,bru leh create something yg creative..

tgok bgunan cntik2 ni mmg sgt teruja..suka tgok something yg unique n beautiful ;)

Adry said...

wow... smart bangunan tu... hehehe...

reality ruins creativity?? emmm i think... it's creativity must fits with reality....

atty's said...

cantiknya library tuh..unik..

Pocket said...

Atty,cantik kan:)
kalau la library tu out of business nanti, banyak renovation perlu kalau nak jadikan pejabat kerajaan tuu.

Pocket said...

Izzati,kalau muzium buat ngan konsep yg sama,
mcm mana jadinya yek? taruk keranda piraun
seketul kat situ sebagai bangunan.. heheheh

menarikkk!!

GaijinSann,allaaaammmmaaaakkkk!!!
betul la, memang pernah buat jgak gitu,
Budak sebelah umah duk melukis,
kita pun sampai...
'lukis apa'
'UFO!!!' kata mereka happy,
'eh, mana ada ufo ber ekor kat bawah macam tu!
camana dia nak pusing?'
'UFO laaahhh' tegas mereka.

ada sunggoh!! Star Trek enterprise!!
memang bulat berekor...
Bebudak tu pernah tgk ker star trek?

Reality Ruins Creativity.

Milo,I'm referring u as milo from now on:)

tp orang tak nak layan idea baru dari orang baru,
diperbodohkan gitu jer.

lawa kan, cam banyak lagi bangunan seluruh donia
yg lawa lagi indah lg unik. kalau la kita bleh gi tgk sndiri kan:)


Adry,Humm, a different point of view.
I like :)
But adry, if creavity must fit reality,
then the creator of the jetson will never
be able to come up with the moving stair scene.
(because the jetson never was realistic)

but now thanks to that, we have the escalator.

Princess Liyana said...

Cantikkknyer pocket library tu;)unik..sgt menarik org yg cipta tu..

huhuhu;)

bendul said...

kalo nak ikut lojik,
semer design akan jadik skema..

terciptanya design2 yg anggun tu,
pasal creator nyer pikir out of the box,
tu yg jadi besh tu..

mesalahnyer,
out of the box tu sekadar jengah kepala keluar kotak..?
keluar totally dari kotak..?
keluar dari kotak dan gi jalan jejauh..?

kes yg pocket tulih nih rasanya,
dia cuba nak keluar dari kotak..
tapi cikgu dia sumbat dia balik masuk kotak..

sian dia..

*SiRibenMerah said...

suka tgk kreativiti org lain jek..
hehehehehe =P~

Alya ^ Marlyna said...

pocket nak emailll

Diya Kamaruzaman said...

saya suka arkitek. kerana mereka sangat artistik. ecey. takde kaitan nya komen =p

itu library. comel =D

Pocket said...

LiyanaCantik Kan?
Pocket pun rase cantik jgak.

BendulHeheh, betul tu!!
pocket rase budak tu cuba nak keluar, tp cikgu nyer tambat dia balik.
Or simply dia tak tau requirement
utk toilet lelaki.

Aaaa yang ni kita tak tau.

Ben,anda sndiri pasti kreatif.
cuma anda tak pernah terokai nyer lg jer :)

EliyaMo_aswan@yahoo.com
dari situ pocket akan bagi office mail.
atau!!!
anda buleh jer tanya my phone number dari MsRiben.

Then anda buleh sms sy for the detail of your event :)

DiyaArkitek besh kan.
tp pocket tak menjadi la plak.
ahaaaiiii...
tu yg jeles kat MizzAmy tuh!!
heheheh:)

Princess Liyana said...

Kalau pocket jd arkitek mesti mantapp!huhu a'ah sangattla cntiknye.huhu

Nem0 o0h Nem0 said...

mmg keretip pun org yg wat design tu kn..

Alya ^ Marlyna said...

iya2 mau jemput u n bro bendul..bawa org rumah yer... map belum siap. jln nak pi venue quite complicated la..takot org sesat jer..haha! anyway bro tau tak kat mana Taman Guar Perahu?

ninie.n.(kdg2)ami said...

software ape gune nih?looks cute:D

日月神教-任我行 said...

走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,聊天室