Tuesday, April 14, 2009

160. NafNeng

pocket duk layan blog pocketeers tadi dan jumpa post ini di
blog tehais. sincere pendapat dia , gi la baca for details.
then nak la tulih komen, tp skali lapan belas page la plak jadinya..
cukup karangan 35oo patah perkataan, so pocket rentikan.
baik aku wat post jer pasal ni instead of komen.

Yes, kalau tuan tuan dan puan puan tgk, kebanyakan blog
taruk nuffnang nyer iklan. apo itu nuffnang? well iklan la kot.
Setakat yg pocket paham...
Ada orang nak iklankan laptop nyer,
Taruk papan tanda, 'LAPTOP UTK DIJUAL'
dan pelekat dijalan paling sibuk keter dan motor dan juga
pejalan kaki lalu. Tp kat mana? jalan mana yg ramai orang
lalu? kena bayar ker tak? empunya jalan bagi ker tak?
disitulah nuffnang datang. menjadi 'pengantara' antara
Yg nak menjual barang dan empunya jalan.

Bayaran nyer lumayan wooo...
kakak ceera kita pernah dpt 171 inggit!! skali tu jer tuu...
pas tu dia dapat lagi dan lagi!!
Amy pun cam pernah dpt gak skali... (Maybe berkali kali, tp pocket lupa plak)
Bendul? ari tu katanya dah 20an inggit dah...
peh... jelesh jelesh... dlm masa gawat ni,
kucing jalanan pun rase cam nak tangkap n kasi mandi...
dan jual kat internet for 70ringgit... (Ok, that is cruel, i know)
anything to get the money into my pocket:)

tp kan... jangan la harap sangat kot!
yes, memang ada antara kita yg blogging to get the money,
ada jgak yg sincerely nak menulih jer,
sincerely nak memberi pendapat jer,
sincerely nak mengisi ati yg kosong jer,
pocket plak, sincerely nak ngacum jer...

Pasal pocket rase,kalau kita dok harapkan sangat,
pastinya kita akan buat bebenda yg tak baik tu.
-Copy and paste cciter orang...
-Guna gambar orang wat profile photo...
actually jadi dan pocket pernah baca!!
dan lain lain lagi usaha jahat lagi nista..

jadi dimana keikhlasan?
karangan anda... ada kebenaran ker dlm tu?
ker anda tipu jer tgh duk bercinta ngan nelayan laut dalam?
(randomly typed, tak der kena mengena ngan yg idup atau mati, ada ker?)
ker anda tipu jer kata anda adalah nelayan laut dalam...
(Gambar amik dr flickr orang n photoshop jer)
ker anda tipu jer kata anda memiliki bot untuk memukat dilaut dalam?
(Ngan harapan ramai orang nak dtg baca adventure anda)

POcket sendiri pun buat appaaa!!?
umph!! tak dinafikan, pocket pun buat nuffnang,
pasal masyuk tu besh. 4 sen sehari pun, masyuk tu besh,
tp pocket dah tak harap sangat dah...
(Dulu pulun gilaaa!! dua jam discuss ngan banji how to increase the traffic)

masuk kalu besh, tak masuk.. eh tak masuk ker? gitu gitu jer...
so TehAis, harapnya komen ku memenuhi tajuk:)
heheheh

PS: Buleh ker komen cenggini?

17 comments:

~ mizzAmy ~ said...

~ nuffnang nih buat org jadi mata duitan. buatkan org update n update the post every single hour. ada pro n cons nya.

so far, amy suka jer ngan nuffnang tuh. duit makin bertambah walaupun sedikit. kehkehkeh.... next month ingat nak cash out. boleh lah nak wat modal jual baju sehelai dua. :P ~

tehais said...

Pocket, tenkiu tenkiu tenkiu ;)
Siap wat entry psl nuffnang ;P

Sbnrnya teh ais dh try wat nuffnang tu masa bln 1st teh ais wat blog tp mcm mls dh nak try wat skang(fed up)huhu.
Dh enjoy menulis,dah tak pkir pasal nuffnang ;)

Lagipun ramai yg kata income nya tak byk.Pape pun,bila2 dah rasa ada mood nak concentrate(ecece) nak try wat nuffnang tu balik,baru wat.Tp buat masa nie tak la kot.hihi.

Nway,thanks byk2 ye kerana otai sudi menurunkan ilmu kpd budak baru blaja nie ;)

cHeRyNa PiReS said...

sha tak wat nuffnang sbb sha nieh kuat mengharap...kang tak masuk mula la sedih2..carik sbb...so, kerana attitude sendiri...tak payahla...tp seronok tgk org dpt duit...

Adry said...

aku memang suka sangat blogging... dan aku takkan blogging kerana duit... bab bagi aku , salah satau sebab aku blogging bab nak berkawan... dan aku anggap ianya seperti e-diary ku... bila baca entri lama lama... alahai.. bestnya.. hehehe

tapi aku letak la jugak nuffnang.. kalau ada adalah.. kalau takda takper... macam gitu ... tapi aku tengok alhamdulillah.. cukuplah bayar hosting... kira pasni hosting semua free da... bayar pakai duit nuffnang jak.. hehehe... baru tadi check akaun... dah nak RM100 da.. alhamdulillah...


Adry @ http://www.adrysabry.com

Pocket said...

Amy,and one of the successful one has spoken.

kalau anda boleh update every hour, memang la buleh dpt traffic yg banyak... tp terpulang jugak pada post anda. kalau membosankan saper nak baca?

so kena bagi candy sikit kat kami sang peminat ni:)

POcket pun suka,
pocket tak kata tak suka,
cuma harapnyer sumer blogger sekalian tak mengharap sangat.

kang tujuan utama blogging akan jadi utk duit. (which i think it's turning into it now)

TehAis,heheh, melampau kan,
komen ngan post cenggini:)
overacting ker pocket?
sorry(_ _;

yes, memang income nyer tak banyak, tp yg dpt banyak pun ada... ada kawan bendul kononnya byr keter bulanan ngan wit blog.
camana dia buat? kita kena tanya la...

enjoy writing? yes!! so do i!
tp kalau kita mula usaha utk duit,
we'll end up writing crap..
and when we ran out of crap to write,
we'll start to copy n paste people's crap...
jahat tu, jangan buat yer :)

Sha,heheh, sha memang kuat mengharap ker? cam buleh bayangkan, sha do click nuffnang nyer icon tu tetiap ari... thinking to yourself,
day 21 :'loh, tak naik pon!'
day 22 :'tak naik jgak'
day 23 :'bila nak cecah 14ribu ni?'

sha buleh jer cashout every 50 ringgit:)

Pocket said...

AdrySabry,waah!! dah 100 inggit dah!!
pocket baru suku!!
tp traffic adrysabry pastinya mencecah ratusan setiap hari kan:)
no wonder u'r getting such pay.

yes, pocket pun begitu,
ada kalu happy,
tak der kalu tak per...
orang lain ader kalu, jealous!

but i like blogging.
i like telling people about my crappy ideas,
hopefully out of 10 readers, i have one who agrees wit me.
that is enough already:)

go on bro!!
anda contoh blogger berjaya.

A t i Q a h said...

Kalau i, its just for fun je letak benda tu. Ye la, modal pun tak de kan. So, saje je. Hehe. Dah lama tak cek sbnrnya. Ntah ada berapa ntah dlm akaun tu.

Tapi nuffnang bukan hanya utk kumpul sen je. Tapi boleh juge nak cek traffic kan. Tgk dr mana org dtg and else.

Pocket said...

Atiqah,How i like your icon,
menunjukkan kemancungan idung u:)

hey!! betul jgak tu,
utk orang yg tak nak taruk banyak banyak HTML widget kat tpi tu, buleh jer taruk NuffNang sebagai traffic tracker..
n tgk... siaper yg datang sini slalu:)

nice one sis!!

nURmALa mAZLan said...

huh...
blog saya x de pon nuffnag ni sbb x reti nak buat..ekekeke~

banji said...

dulu ada install nuffnang tu dalam blog, termasuk sekali advertlet. tetiba advertlet buat hal, dan nuffnang pun makin slow. once dah cashout RM50 tu terus buang dari blog. My reasons are as follows

1) Distracting to my readers
2) Setiap cm kuasa dua blog kita berharga. dan apparently nuffnang tak mampu nak saing advertiser lain.
3) nuffnang akan bagi profit yg lebih utk blog yg readers dia Malaysian. unfortunately, tak banyak Malaysian yg singgah blog banji.

Personally, nuffnang antara advertising service yg paling baik utk blogger Malaysia. Sentiasa improving, the payout is good.

Tentang blogging utk duit. Rasanya tak ada salahnya. in fact, sepatutnya lebih digalakkan. bukan ke kita ni digalakkan cari kerja yg kita minat. Kalau kita boleh dibayar gaji utk kerja yg kita suka tu, why not blogging.

Tapi of course yg paling penting adalah niat. kalau memang blogging utk cari duit, dari jauh org akan nampak dari hasil penulisan kita. Kalau kita blogging sebab minat blogging, the rest will follow :)

hm my 2 cents.

sweet-girlicious said...

waaaakakaka...i ever join the competition..tapi habuk tarak!!sapa menang pun entah la..wkaakak

Princess Liyana said...

hehehe..actually, letak je kt blog.sebab org suruh letak.haha. tp tk bothered sgt pun, sebab suka tulis blog. suka nak share pengalaman hari2..huhu

bro, msh dgrkah yana histeria dr rumah kamu?;)

Ayaq masak said...

Wa join nuffnang sebab nak duit (DUHHH). Hahahahahaa. Traffic tak banyak, tapi pedulik hapa aku. Senang macam ni, saya tak berminat nak jadi blogger terkenal. cukup setakat ni. ok sekiann nak pi buat kejaaaa

Pocket said...

NurmalaM,oh! oh! blogger NurmalaM tak wat kalu rugi woo, u definitely having more traffic than me:)

tak per, kalau dah tak reti tu nak wat camner,
nanti kita minta teh ais watkan tutor pasal nafneng

Banji,and the Banji also spoken!!

yes banji, its better getting paid doing something dat u enjoy.
so kalau blogging semata mata nak duit, memang nampak yek ,
nampak cam desperate gitu?

heheheh, kalau gitu pocket kena kurangkan la karangan berbau kewangan:)
heheheh

Fiona,hheheh, pocket pun pernah,
infact the competition selkom 100ari100kemri tu pun pocket pulun.
abih 600 inggit jgak.
tp tak dpt kemri ku,
ohhhh!!

Liyana,i guess i can see dat in your writing sis.
u dont care about traffic.
all u care was to tell people about your daily life:)
besh besh..

tak, dah tak dgr lg nyanyian asmaradana yg kekadang ada rap mengutuk cikgu itu dan ini..
idup ku kembali tenang :)

Ayaq,Betul!! tipu la kalau kater,
'aku masuk nafneng bukan pasal wit, tp pasal komuniti nyer..'
hek enneee...

tp yg tak besh nyer tu bila ada certain blogger yg pulun sangat.
sampai menipu or menggunakan taktik kotor just to get traffic.
aaaa yg ni kita tak mau nii:)

Princess Liyana said...

you're definitely right bro..huhu. i don't care about traffic..i just wanna share everything..every single moment of my life..with all my friends..;)

ekeke..bgus3. yana dah tk histeria, thesis dh nk siap..huhu;)

eL said...

alaa nuffnang tu kalo bole wat stakat duit sampingan ok la. duit buta2 dapat. kalo ada kira rezeki la kan. kalo tadak pon takpa kot. macam pocket cakap la. toksah dok harap sangat. nanti kecewa.

kekadang saya jugak mengharap haha

blog lama dah ilang so duit pon tarak la. dah stop dapat duit dr nuffnang. lagik pon bukan nya blogger yg aktif pon.

tapi memang ada certain blogger yang berjaya la buat duit ngan blog. mmg boleh menjadi kalau kita serius. jgn main2 n kena rajin.

ada kawan yang berjaya buat duit ngan bisnes internet ni. teruja gila babeng tengok account dia kat adverlets ngan nuffnang.

yang penting "cerita dan isi" dia kat blog. apa yg dia nak sampaikan kat semua reader dia.

teringin nak jadi macam dia. kerja mengadap internet hari2. duit masyuk haha.

ni terpulang lah pada memasing. terpulang pada niat la kan

Nem0 o0h Nem0 said...

kt blog sy pun ade nufng tp sy xde la ketagih sgt,xtau la pesal!!