Thursday, April 09, 2009

158. Patuk Cini Amat Perit Wooo...

... atau Fettuccini Alfredo, Wuhuuuuu!!!!

A (The Pemekat)
Amik butter, cairkan dan larutkan ngan tepung.
Bukan tepung jagung ataupun tepung parata,
tp tepung gandum biasa nak buat jemput jemput tu.
larutkan sampai ulian itu mengeras sikit
cukup utk dipegang guna chopstick.
buat la bulat bulat sebesaaaar...
besar maner yek? hummmmm...
besar biji mata orang? hoh!! tak penah pegang la
besar guli? kecik sangat tu, cair sangat plak kang
besar buku lima? besar sangat tu, peqat sgt nanti
jari telunjuk menyentuh ibu jari akan membentuk
bulatan. lebih kurang besar bulatan tu lah kot.
Sejukkan dalam peti aih selama 4 jam minimum.
B (TheKuah)
Bawang besar potong dadu 1cm3,
cendawan kering yg telah direndam sejam tu
potong pat pon ok, potong nipih nipih pon sodap:)
Separuh dari Ikan salmon tu potong dadu kecik,
sama besar ngan kuku jari kelingking gitu...
Lada hitam sebanyak 40 butir dipotong ngan pisau.
kalau korang ada lesung batu, guna jer,
just makesure kasar sikit. jgn berabuk trus.

C (The Fettucinne)
Rebus Fetuccini anda bersama ngan brokkoli mengikut
masa panduan fetucini anda. abih rebus, basuh ngan
air sejuk. (besh ni, dia tak melekat n kenyal sket)
Masukkan fetuccini dan broccoli itu kedalam frying
pan yg sedang menumis 6 ulas bawang puteh yg
dipotong nipis dan goreng jer dulu

D (TheTopping)
Goreng Ikan salmon atas frying pan,
garamkan secukup rasa...hancurkan utk hiasan.

Arahan
Gorengkan B sampai ikan tu masak,
bawang tu layu, taruk air ngam ngam
B tenggelam dah lah...
Garam ajinomoto hanya buleh taruk
masa ni, pas ni kalu dah terlamat.
And rebuuuuus!!!
Selepas mendidih lama dah sikit,
taruk A dua ketul.dan susu sebanyak
100ml. (sebut sukatan la plak kan)
jangan dilupakan juga Cheese td,
taruk jer dua keping:) hhuhuuu

Disini crucial, sila kacau diatas api
kecik hinggamencapai kepekatan yg
dikehendaki. kalau tak kacau, A td
takkan hancur evenly n susu akan
mendak. Tak besh!!.
(Jgn kacau sampai jadi dodol sudah lah!)
Abis jer goreng C, Taruk C dalam pinggan
cantik cantik dan tuang B. DIhiasi ngan D sikit ... walla!!

dan makan!! Bon Apetite!!
selamat berexperimen di weekend kedua april niii!!!!!

15 comments:

tehais said...

Er..pocket la tolong buatkan..lalala~

sweet-girlicious said...

waaa...is this is a new recipe from you and tips2 masakan..ekkeke

~ mizzAmy ~ said...

~ pocket tak leh jadi buku resipi amy lah. sebab sambil baca sambil duk gelak. :P ~

Tny said...

Hikhikhik.. how are you bro?
Lama tak singgah.. agak bz yg ntah apa-apa.. **aaahhh... tak suka!!

Ehh.. Side header tu.. wallaahhh cun!! W/pun tak pat nk klik enlarge!!! :D

Ni masak sendiri? :p~~
Dah lama tak makan Italian food..

bendul said...

A) bukak pintu kereta anda..
B) pandu laju2 sampai ke kedai makanan itali terdekat..
C) order fettucini anda dan tunggu 20 minit..

wallaaa..!!

bendul pun dapat makan fettucini gak..

*SiRibenMerah said...

hikssssss..
jum serang umah bro..
nanti masak jamu kami yek..
hahahahaha =P

* miss u bro.. hujung bulan neh la kita set time dwibulanan member2 sekalian.. I x sempat bukak forum lagi =p~

nURmALa mAZLan said...

wah....lama nyer x singgah sini..

cHeRyNa PiReS said...

...tp len hehehe...my perberet too tp len sket style dr pocket. mine pakai shredded cheese, kalau tak jumpa cream cheese pon jd...

it's ok...nnt pocket turun kl dah tau nak sumbat die ape...or still asam pedas on ur top list?

Adry said...

uiks... ingatkan salah masuk blog td... waa tak sangka you pandai masak...

Adry @ http://www.adrysabry.com

Ayaq masak said...

Nak beli susu yang malas ni..hadoi..

Beli prego je lah..hahaha cheating sial.

Pocket said...

TehAis,
Boleh boleh!!
14 ringgit:)
wuhuuu!!

FIona,
Yup, its nice of u to have mentioned it,
'tips tips masak'
dont u hate it when u bought a recipe book and they just tell u the recipe and no tips on how to make it better?
there's not even important point to highlight.

hampeh!

Amy,
heheheh, gelak tang part mana tu?
'mata orang'was my favorite :)

Tny,
Filantera kata kat belakang KLG tu ada kedai yg juat the same menu...
nak kena gi try jgak lah saner,

yup, pocket masak sendiri:)
tu yg tak lawa tu.. semak ^^

Bendul,
yes! u are definitely right!!
then start doing the same to telur goreng mata kobau and neskape tarik..
and u'll find that one month is one hell of a long period to wait :)hahahahahah

Ben,
am missin u too,
yes, do arrange for the april meeting,
(If not u then someone else please do so...)
and i'll try to swindle my way there :)

Nurmala M,
Yes, dah berabuk dah tpt ni,
thanks to TM Net, now i'm alive
again!!
yeaaaaa!!!

miss going to yours too:)

Sha,
Definitely the assam pedas.
pocket is an Assam Pedas freak:)

memang kena taruk cheese dik,
'...100ml.
(sebut sukatan la plak kan)
jangan dilupakan juga Cheese td,
taruk jer dua...'
kalau tak, kurang rasa masam tu,
buleh jugak diganti ngan asam keping, tp tak jadi italian lak kang..

AdrySabry!!
memang masuk blog yg betul...
heheh, tak la pandai masak..
cuma tak segan silu nak gagal memasak, hahahahahah
ada beza tuh..

Ayaq,
Yeesss!!
pocket tingin sangat nak pakai prego tu, tp tak tau camana nak pakai...
bila perasa tu nak masuk dlm prego sauce tu?
-rebus dulu then campur skali?
-cendawan n salmon tu goreng jer dlm mee? then tuang?

ayaq bleh tlg ajarkan tak?
(Serious nyer tanya nih...
betul betul nyer nak tahu nih..)

Nem0 o0h Nem0 said...

macam kat william punya la.. =p

saLoma said...

apsal nampak macam sedapppppppppp je

Ayaq masak said...

Hah. Saya selalu beli spaghetti sauce. Bukan creamy carbonara punya sauce maka tak tau.

Selalu rebus spegeti tu, dalam kuali tumis bawang putih sampai wangi, masukkan ayam goreng sampai keluar air ayam tu, letak sikit rosemary, tuang sos dalam bawang ayam tu, bagi sampai mendidih sikit campurkan cendawan, panaskan lagi sikit then siap la. Garam letak je la kalau nak.

Itu spegeti saya.

Pocket said...

Nem0,cam kat william pun ada seafood carbonara ker apo ntah cam ni jgak... tgk dlm blog saper entah ari tu.. (Most probably yours)
tingin nyer nak makan kat william tu, nak rase, pocket nyer fetucinni ni sesedap diorang nyer ker tak:)
heheh

Saloma,nampak cam sedap!!
bg pocket abih sedap dah!!
tp ada jgak yg tak abih makan..
humm hummm...

u of all people should know how does the real fetuccini alfredo tasted like. so nanti pocket masak kasi, and u judge, samo ker rasesnyer ngan yg original kat amerika sana :) heheh

Ayaq,so basically pocket buleh la do the same but using prego white sauce tu jer yek?
buleh try nih:)

(Tang rosemary tu impress sikit)