Friday, October 31, 2008

122. Invisible Pocket

Have u ever heard the story about the king who asked
all the tailor in the kingdom to make him
an-out-of-this-world dress? and so comes a tailor
who produced an invisible dress for the king. Everyone
who looked at the dress cant see anything,
but they nod saying that its an invisible dress,
even quote 'only the smart one can see the dress'
Everyone nodded,
the king nodded because everyone nodded,
no one wants to be the stupid one, not even the king.
so every one say that they can see the dress.
Just like tok penghulu who can see the kambing dancing
with the lembu under the tree from NujumPakBelalang.
(Cant Get enough of P Ramlee)
And of course everyone fear the king.
for the king is the source or living.
without the king consent one cant even fart.
Once the dress is ready, the king wishes to wear
the invisible dress and take a stroll in the town.
The tailor lift the invisible dress carefully as if it cost a
million ringgit. (There's nothing actually, just angin la kot)
and put it on for the king.
He walked in the town, all the people looked and cheered
at him. well, he's the king isnt it? all the townsfolk was
murmuring how beautifull the dress is,
everyone dont want to be stupid. everyone feared the king.
Then out of nowhere,
come a little boy about the age of 3 or 4, too young to vote screaming
"what a shame! a naked man walking proud in the mid
of the town! and its not that big either!hahahah"
(OK, i add the 'big' thing.. heheheh cant help it^^)
and as the king hear this, he ask the guard nearby.
"is it true that i'm naked?" and he finally know it was the fear
and ego that makes people sees the invisible dress.
and the little boy was right,
an honest opinion fromsomeone who would
not gain nor loose anything either way.

Ever heard that story pocketeers? cant remember much
but i think that's about the point of the story.
(Telling the story took me half of my word count quota)
The thing is, have u ever wanted to say the thing on
your mind regardless of what people might say.
Voice it out just how u wanted it?
Just like that little kid from the story.
'i like u'
'i hate the merry go round'
'i like cofee'
'i dont want to move in with u'
but pocket, we usually think of people's feeling.
Foreseeing what may happen if i say this and that.
which is a good thing since all of us are adults.
and we dont want to be hated by our mulut celupar.
(There u go, i'm being adult again)
instead we kept on staying behind the bushes.
'umph, awak ok'
'i bukan tak nak naik, tp macam sakit perut la so..'
'teh pun ok, tp sini ada kopi tak?'
'considering the distance of my house and your house
to the workplace, and i have to take that guy for our
carpool, i think that it is wise for me economically and
hygienically to consider on postponing that idea till
next year, and we'll see'
well i guess we've grown up to be a good people.
WHo would think first before we speak.
(Or type for the blogging community)
regardless of how the outcome may effect us,
we tend to put communities harmony first.

So Pocketeers, regardless of what is wrong or right, let me hear what do u think:)
(Hey!! dah abih type dah teraasa cam dejavu,
bendul pernah tulih karangan yg sama dulu
honne and tatemae)

15 comments:

fairuzniza said...

urm..
as malays, pocket..we are used to using appropriate words, not to hurt others. [sopan la konon]. because, malays are people who do not accept the truth. selalu nak kene lapik2, baru leh time.kalau pakai harsh words, or being direct..memang jarang orang nak terima..

betul tak?

so..

kite end up dengan mengatakan samting yang lain dari apa yang kita fikirkan..for the sake of nak jaga ati orang lain..and we usually end up dengan menyakiti hati sendiri..huu..

but still, as long as kalau apa yang kita katekan tu leh buat orang lain epi..i don't mind..even if it hurts me..tapi kene pada2 la jugak..

tgk keadaan masa tu macam mana..

but as for me..
i rili don't know how to say no or tak nak or tak leh..ntahla.. :)

used to it kot..

wah..panjang gile komen.. :D

azie said...

orang2 asia, terutama org malaysia ckpnya memang berlapik, org barat pulak lebih straight to the point.

susah kalau asyik kena fikir perasaan prg lain, sedangkan hati kita sendiri tak terjaga

Princess Liyana said...

hm..dalam kelas discourse analysis, yana ada belajar pasal face-work..

kita kena la maintain face orang lain..itu yg slalo kita buat supaya tidak menyinggung perasaan org lain..

kalau on-record..kita memang straight, .kita outspokenla..
cth: give me a pen..main minta je nak pen;p

tp kalau off-record, kita ckp something indirectly..which is what we usually do..;)hihi..
Cth:i forgot my pen..in other way, kita nak pinjam pen dia la..

hihi..bro, faham ke?;p

Kekanak Tokyo said...

seriusly its honne and tatemae.

Adults jer practice honne and tatemae..while kids just say apa jua yang diorng fikir which might sometimes hurt.

Especially bila diorang kata "GEMUK". Sedap jer depan khalayak ramai kata orang gemuk..huhu ~
Sungguhlah tidak berhari perut ini kanak2..huhu~

berrykisses said...

just go straight to the point .
it would be easy for people to understand us .
in this situation ,
im sure it wouldnt do any harm if the townfolks say the truth about his clothes .
right ? :D

well , its a nice story . (:

cHeRyNa PiReS said...

sha is a very straightforward person when it comes to giving opinion...

so, jarang sangat2 nak cakap berselindung...plus, my parents hate cakap berselindung so much...kalo sha buat jugak...my mum will punish me for not being honest...

so...no...susah nak selindung. tp i am learning...takut ramai yg kecik ati:D

ain said...

pocket...dok mana aa...sekarang ain dok nibong tebal..n keje kat butterworth...bebila bole lepak minum sesama eh!

cabincrew are here not to kiss ur ass said...

berterus terang kalau diperlukan dan memerlukan.dah jarang jaga hati orang sebenarnya kecuali hati mak abah.

saya cukup tak suka budak2 kecik biadap depan2 orang,dan mak bapak diorang sengih2 macam tiada apa2 berlaku.depan2 mak bapak diorang jugak saya ajar apa itu hormat.

*suka tegur kawan ada tahik mata :D

Pocket said...

Yuz,
betul tu, as malays, kita memang tak suka being direct. nak komplen orang lamat masuk meeting pun malas nak sebut nama.
'lenkali sama sama lah kita mai awai yer..'
instead of..
'cik ramli, u lambat ari ni, lenkali mai awai tau!'

contoh yg lagi besh bila orang potong line kita,
'cik cik, belakang sana nuu ha ujung line, sila beratur'
do we have the guts to say as such?
tak tau la. pocket tidak...

tp kalau tak kater, kita la yg makan ati orang potong line.
sekali pasal dia potong tu, abih dah McD free big mac ..
dan dia dapt.. kita tidak..
huhuuuuuu..
(Contoh mudah utk pocket yang selalu pikir mudah)

Azie,
tu la, perasaan sndiri kita letak tepi,
perasaan orang kita dahulukan.
'alaaa.. aku malas la nak gi gerai depan sana tu, jauh! i belikan u nasi goreng jer yek..'
'alaaa, tp i nak makan mee goreng..'
'laa, kan i dah bli dah nasi goreng nii.. jauh la kedai mee goreng u tu'
'hummm.. ok lah..' nasi goreng lah'

tte sndiri yg makan ati.. eh? relevant tak contoh ni?
heheheh

Liyana,
somehow macam paham...
tp pernah la tgk keadaan nyer bila satu kakak ni duk ulang cakap..
'panas kan ari ni kan..'
'ari ni panas nyeee...'
mengharapkan clerk ujung ofis tu bukak aircond.
tp tak diendahkan nyer...
hahahahahah

Zet,
pernah buat cekodok skali utk
midori no hi yatai
(green day's food stall)
jepun yg datang rase, hangguk n blah,
ada yg hangguk n bli,

skali ada budak nih, rase n menjerit!!
mazuuiiii!!! konnano tabemon janai yooo!!!
(Tak sedap!!! ni bukan benda makan niiii!!)

aduhai la kekanak...

Berry,Tell me.. how do i adress u sis :)

but its the king!!
if PakLah ever says that this durian is dang delicious, worth presenting it to the Singaporean guy, specially flewn from penang by a chopper.

would u say otherwise?

heheh, anyway nice to have u here.
first time i'd say?
come again yah!:)

Sha,
umph! i kinda have that feeling when i'm reading your post.
your newest post rawks babeh:)
how did u do it?
have an MP3 recorder on u the whole meeting?:)
heheheh

Ain,
pocket duk BM.
Butterworth tu kat maner?
tp tak yah tulih sini.
mail me at my mail add :)

Saloma,
betul tu, budak budak memang honest,
tp kekadang tu sounds biadap.
(This is the adult pocket speaking..)

'eh.. ngandung yer? beraper bulan?'
Oiii ko baru darjah tiga takyah tanya kot!
bukan nyer pompuan tu tak kawin lagi yg nak ko herankan..

'kakak, tadi nampak laki kakak sembang ngan kakak baju merah tadi.. diorang pegang tangaaannnnn'
ko diam bleh tak? none of your business .

n the best part is ... the mother didnt even say anything about her biadap daughter.
kalau anak aku, mahu aku jentik gigi siung ko dari luar pipi sampai darah gusi. hoh!!

Ayaq masak said...

tak abih2 pasal honne and tatemae. haih.

sometimes I'll just say whatever I like. Other times diam je.

~ mizzAmy ~ said...

~ better berterus terang jer. if main2 ckp berlapik nih kekadang org tak paham. tapi, amy adalah manusia yg tak reti nak berterus terang. :( ~

Princess Liyana said...

huhu..akak tu buat2 tak faham kot bro;)ihihi..kan kan?

bendul said...

bro,

beser ler..
depend atas keperluan kita terhadap org yg kita nak cakap tu..

si balak mesti mengiyakan si awek masa dating, pasal takut tak dapat "something"..

si anak mesti mengiyakan si emak masa ujung bulan, pasal takut mak dia tak kasik duit belanja..

si pekerja mesti mengiyakan si boss dekat2 hujung tahun, takut nanti bos tak kasik bonus..

tte, kalo masa2 lain,
si balak mesti maki si awek gila2 punya..
si anak mesti tak call si mak punya..
si pekerja mesti tak buat kejer so boss punya..

so, sama la si budak tu..
tempat bergantung dia bukan pada raja, tapi pada mak bapak dia..
buat apa nak cover2 mulut..

kalo nak kena pancung pun, mak bapak dia..!!

Pocket said...

AyaqMasak,
hooh,
bila abih abih jer nulih karangan ku, terasa macam pernah tulih dah,
terasa cam pernah diulaskan ngan detail nya..

kiranya sama la cam
-Yang tak tau nak post ngan 'nothing to say' postnya...
-Yang infatuated wit her BF ngan 'BF ku duniaku' postnya...
-Yang sedih and her sad story...
-Pocket dengan story nya...

sorry lah , kekadang berulang :(
please be acknowledge that it is not intentional.
huhuuuu

Amy,
susah nak berterus terang,
tambah tambah plak ngan orang yg pushy.
'boleh lah yer.. u pun sorang'
'yer laaaa...'
'n dia pun hensem'
'tapiiii...'
'dia suka kat u, n u pun mesti suka kat dia kan?'
'tang suka tuuuuu...'
'tp tak benci kan?'
'benci tuuu tak lah, tapiiiiii'
'so kira jadi lah yek!?'
'jadi apa?'
'kawin!'
'ha!?'

kan ker susah kalau dah jadi gini?

Liyana,
Eheh, dia simply dengar tp sengaja jer wat tak tau yek :) eheh
masa tu kena cakap direct lah kot yer :)
'ooii.. panas nii!! bukak aircond bleh tak!?' heheheh

Bendul,
Good point bendul!!
basically orang yg nak cakap berlapik ni ada tujuan dibelakang.
dan yg ada tujuan tu mesti lah ada kepentingan.

kalau pocket ada kepentingan ngan bendul.. contohnya nak bendul belanja pocket makan sushi kat sakaesushi. Mestilah pocket mengiyakan jer apa pun kata kata bendul kan ...
heheheh

bendul. ko memang betul:)
(Bila kita nak gi makan weh!?)

Nem0 o0h Nem0 said...

bg aku,de sesetgh kita ne simpn,x leh ckp trs sbb mulut nti bdn binasa..=p