Tuesday, June 19, 2012

557. Pengechut!!!

...atau kalau omputehnyer...'Chicken!!'
tte apa la kaitannya antara pengechut ngan ayam..
maybe pasal ayam memang pengechut kuat kot.
asal orang gemparkan sikit, daah lari lintang pukang.

anyway tadi pocket nyer experimen
menunjukkan peningkatan.
Dari segi rasa ...gagal
Dari segi masak lembut ke tulang?
haaa... kita tambah lagi 5 minit kot....
Dari segi hiasan? ohh.. sure la lagi gagal kan..
Pocket tak der daun saderi kaler ijau so...
taruk la cili api! apooo la kena mengena kan :D

Chicken wings - 4 kepin
kicap ABC - ikut suka ati picit
Kicap Kipas Udang - Ikut suka ati tuang
lada itam - 26 bijik
bawang puteh - 2 ulas yang bessar punya!!

Cara-Cara...
tumbuk bawang puteh ngan 26 bijik lada itam sampai lumat.
Sila jangan gatal nak taruk kicap sebelum tumbuk,
nanti hitam abih mata puteh ku.
bila dah lumat, taruk kicap ABC and Kicap Kipas Udang
ikut suka ati mak kita ajar.
amik larutan yang sikit lagi buleh buat menyicah mempelam
tu dan taruk dlm plastik yang berisi ciken wing.
Momi momi momi plastik tu sampai ayam tu considered
berlumuran dengan kicap-Garlic-26-Pepper tadi.
dan peram la dalam 30 minit.

panaskan oven mahal anda ke 200darjah selsius,
susunkan ayam anda yang telah diperam tadi diatas tray.
dan dengan sepantas kilat, masukkan ayam dan tray tu
kedalam oven. sepantas kilat pun sepantas kilat lah jugak
kan, jangan sampai tegolek dog oven oven tu skali.. mahal tu!!

set the timer to 30 minit.
alihkan upside down pada minit ketiga belas.
hiaskan ikut suka ati, hatta hirisan kunyit idup dan kereta mainan
hotweels juga buleh menjadi tarikan.
Cuma sure chef jehan miskin mengamok punyer :D
so selamat menchoba ya pocketeers... :D
kalau menjadi tu bagitau la kat pocket yer :)


Tips Tips yang worth mentioning.
-garam tu bior berasa dalam larutan peraman.
pasal in the end, rasanya jadi kuraaaan sangat.
-panas tu! jangan gatal makan terus selepas
oven bunyik 'ting!!' melecur lidah tu kang!!
-entah kenapa susunan dlm oven juga penting,
sila susun elok elok, takut nanti ada part yg 
'macam tak masak

17 comments:

zonaku said...

nak adiah oven blh 4 my coming bday? blh masak camni

littledolphin said...

er tu chicken wings eh kawan? nampak mcm whole chicken je *menggosok-gosok mata*

ok mungkin mata saya je kot.err

satu soalan:"momi momi plastik" tu apa? o.o

Pocket said...

Zonaku,
Then u nak masakkan utk I ker?
heheheh:D

ShaheerahHana,
'ramas ramas' heheheh:)
tercampur bahasa jepun lah niii!!!
:D

Chuu Muqhlis said...

hungry here :|
terliur je tgk ayam tuh tergolek2 atas pinggan haha

Miss Purple said...

sedapnya, lapar pulak tengok petang2 macam ni, hehehe

Aemy Shamy said...

nyummmmmm......looks yummy! best la tgk lelaki masak..hehehe ^^
teringat pla segmen "sendok fifi" kat hot fm. hahaha.
could u post more about recipes next time?? ^^

Faza said...

boleh masuk master chef nih haha!

Syahirah Suhaili said...

waa...nampak sedap je..haha
tp knapa mcm bukan chicken wing je tu? haha
len kali masak anta2 la kat adiela gak..terliyo dibuatnya :D

Hanie Dew said...

resepi pocket masak guna oven.kakak ipar aku slalu masak guna pressure cooker. betul ke tak namanya ni tatau la tp ada pekataan "pressure" tu.

sedap la kicap abc tu kan. tp kicap jalen tu yg manis ke masin.tak mention pung.

Hanie Dew said...

eh alamak *malu*..bukan kicap jalen. kicap kipas udang tu...aisehhh...#nyorok blkg almari la cenggini.

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

sodap ni..hehe :D

apa kata raya t pocket buat open ouse n masak 'pengechut' ni bnyk2..hehe

zonaku said...

insyaallah......

-gedek! said...

suka cerita chicken little...

Fatin Mraz said...

Pocket ke chef nye nih;-)

Mya said...

wow nampak agak tempting! nti mya cuba mya buat reviewww eheh :p

JawahirAbdullah said...

POCKETTTTT! ohmy,i've been on hiatus since zaman ice-age! haha~

finally. sempat jugak merayap kat ur blog. the bebel now dah tak membebel, bulan puasa katanya! :p

Nway, hi again pocket! =D
and happy fasting!

eLL said...

woahhh, sedap tu.

selamat berpuasa, pocket.