Friday, March 04, 2011

341. Meruah...

...adalah satu perkataan kasar yang orang utara
gunakan bermaksud 'buang air kecil'

Sebutan nya sebijik seperti hejaan nya,
Meruah,
dimana bahagian 'ru' itu disebut dengan
penuh kekasaran macam orang kedah sebut...

rumah
rubin,
rugi,
rumput,

penggunaan nya lebih kepada ayat kasar.
'laaa kucin ni meruah pulak kat sofa kitaaaa'
'abah nyaa, baik bagi pakai pampers kat budak tu,
sat gi dia meruah ataih tilam, cek jugak yg kena basuh!'
'hang nak meruah, mintak kat tok nenek dulu,
satgi bentan satgi aku tak tau'

tapi tak leh la nak pakai dalam suasana romantik.
'abang, u tunggu kejap yer, i nak meruah kejap'

atau dalam polis report
'saya sedang meruah di toilet ketika
terdengar jeritan dari dalam toilet...'

persoalan nya,
dari mana perkataan ni asal yer?
pocket rase dari perkataan 'melimpah ruah'
keadaan dimana cecair memenuhi bekas sehingga tumpah.

so pocketeers, what do u think?

(Heheheh, bila dah tak der benda nak pikir atas motor
dalam perjalanan yg jauh ke kilang tu... kuar la idea
cam ni... adehlaaa... )

9 comments:

shapikapikabon said...

HAHAHAHA.

'Abg, tunggu kejap. I nak meruah sekejap.'

HAHAHA. Tak sweet langsung lah pocket. :P

Tny said...

Bro Pocket, hikhikhik.. tertarik ngn title kali ni =)

Klo guna term "meruah" untuk nk pi poo poo time deting adalah suasana romantika paling failure!!!! Wakakaka

Errrmm.. kentut pun meruah gak! =p meruah kentut.. hahahha :))

**teringat kpg halaman, mau balik kpg lagi**

lieya orange M.I. said...

lieya rasa betul la ape yg pocket kata...
kalau tak pakai pampers, habis nnt melimpah ruah :p

yg kucing tu, entahla pulak..

osaka-yuni said...

baguih entry ni. bleh blajaq tuk menaikkan lagi kefasihan bahasa utagha cek.

Cik Qemm said...

haih tak pernah dgr pun?
huhu. new word for me :D

YanTzYanTtiE said...

neva eva used on the first date to impress the partner...hahhahaha

UglyPooh said...

ait..lama nye tk jenguk en. pocket:-)


pocket jgn meruah rata2 tau. haha...
just kidding ler...

~LP Lum~ said...

salam pocket~

sorry lama tak singgah... :(

hehehe.. belajar bhasa eik kali nie?? :p

Kak Long Mawar Merah said...

Baru dengar perkataan ni.
Agaknya perkataan tu ada kena mengena dengan perkataan "Haru"tak?
Hehehe,
Sungguh kreatif bila berada di atas motor ya!