Saturday, January 30, 2010

259.Dikasihani...

post pendek untuk ujung minggu,
rasanya cam tak nak post dah,
tp cerita cerita pendek cenggini tak
rasa sesuai utk dibaca anda pagi isnin...
pocket post jgak... :D

jumaat kot, gi makan kedai mamak.
amik lauk kambin sahaja... tak nak lauk lain,
sebab kang banyak lauk sangat tak leh konsentret,
n makan mamak nih, tak perlu lauk manyak manyak..
lainla kalau makan chinese kan... (Lauk la plak kena banyak.. nasik tak yah kan)
so pocket pun beratur n bawak la nasi tu ke meja,

'apa minum?'
'tapa tapa..' adalah jawapan ku kerana nak menyahut
kempen minum 40 tapak pas makan dinner.(Ataupun 20 minit)
'apa minum?' org lain datang plak lagi, sebab tak der cawan disisiku kan...
'tapa tapa..' adalah jawapan ku jugak, sebab katanya minum pas 20 minit
tu buleh bagi sihat badan.

'apa minum?' orang ketiga datang tanya lagi,
'tapa tapa..' masih lagi jawapan ku kerana katanya minum pas 40 tapak
buleh jadi 'tahan' lama...(Betulkah?)

mamat yg terakhir besh...
dia just datang n bawak segelas air ..
'tapa tapa.. on the house' adalah jawapan dia bila ku
kipaskan tangan ku gesturing a sign of denial.

kalau ada customer makan,
tp tak der minuman tu nanti dicop pekerja malas tak gi tanya.
mungkin diorang takut kena marah...

kalau aku tercekik n tegolek dog sebab tak der air kang...
menyusah kan diorang jgak nak mengangkat 'daging' ini
(golek jeeee)

ker? aku dikasihani? 'ala mamat tu ada duit cukup nak makan nasi jer, teh ais pun tak mampu... bagi la ayaq kosong kat dia.'
gitu?
somehow rasa tak besh bila dikasihani...
dikasihani di tempat yg tak perlu...
dikasihani di kala yg tak perlu...

adehlaaaaaaa...so!!!
buat baik berpada pada, buat jahat jangan sekali, kesian kan orang tu baik bertanya, kang tak pasal jer dimaki nanti:D

yeaaa!! happy weekend pocketeers!!
dont drink and drive^^

19 comments:

joegrimjow said...

adakah itu papadom?

Sharinginfoz said...

nak minum apa ya.. bagi le apa-apa yang free dan sedap....

Siapa Nak Promo Blog???

Dapat 1st Class, Tak Boleh Buat Kerja????

Yes, Dah Cancelled Credit Card

meera^da cute..*_* said...

40 tapak??penah dgr setengah jam..info baru..hehe..btw, thanks

lieya orange M.I. said...

...papadom yg sedap bila dimkn dgn nasikndar...huhuuu

...lieya pernah dgr pasal 20minit tu...itu tips kurus la pocket...pocket nk kurus ker ni...=)

uglypooh said...

:-)

pekerja dia concern...hehee

milimilo said...

fuh,sampai 4 orang dtg tnye..kalo org yg baran mesti dh mrh dh..huhu..slame ni just tau xelok minom time mkn..tp bru tau info 40tapak pas mkn ni..hehe

touyakaruma said...

Ada ke tips macam nie ? Baru dengar ......

Tapikan kenapa tak oder jer air ? 40 minit kemudian baru minum ?

fitriah said...

hehe kelakar pulak rase. minum selepas 30 minit makan memang bagus. tapi fit tak boleh buat dah tabiat minum terus pas makan. hehe

Penari.Gendut said...

Question, kenapa kita tak boleh minum masa makan? Eh, soalan jujur ni!

~LP Lum~ said...

salam pocket~

hehehe... en3 mnarik n blh d pratikkn nnti... pas 20 mnt bru mnum... :)

epy weekend gak pocket~

Kak Long Mawar Merah said...

Pocket,
Pekerja kat kedai mamak memang rajin melayan pelanggan..sebab tu kedai @ restoran dia orang boleh bertahan lama.

Dah lama tak makan nasi kandar...

Cik Qemm said...

haha.

yela slagi tak nmpk air mesti diorg akan keep on tanya. kalau takde food, tapi ade air ok lg kan.
:D

cayalah ane blanje pocket.so next time order air tin tp takyah bukak. so after 20mins baru bukak. ok tak cadangan qemmal?
:D

Ah Fatt said...

haha... tapa2 on the house ya

Ah Fatt said...

btul ker? 40 langkah ya? haha

hisham said...

salam bro...slmt berhari mggu...tk cre

Super Nia Hana said...

ikikiki...lenkali ckp "takmo minum"

aBoi said...

bagusnya...aboi tak mo minum gak ah..nak kurus gak..

Pocket said...

Joe,
Ya, itu adalah papadom,
Papa Kepada Dom.. yey.

SharingInfoz,
apa apa yg free n sedap?
well lets seee... air kosong?

Meera,
Hooh hooh,
yg pocket dgr ada dua..
40 tapak and/or 20 minit,
maner maner pun buleh :D

Lieya,
kan, kalau papadom kat kdai nasi lauk
pon mesti tak sedap.. mesti nasi kandar:D

tak la nak kurus, tp kalau skali buleh
kurus jgak kan ker bagus :)

Pooh,
hooh, concern takut mamat tu tercekik n mati..
hahahahah, susah plak nak menjawab ngan polis
plak kang:D

MiliMilo,
minum time makan tu pun satu gak,
antaranyer lah kan:)

Touyakaruma,
pat ploh minit kemudian baru minum?
abih la masa rehat kalau makan masa lunch break.
(Ada pun 30 minit)

but in pocket's case.. it was dinner.
tak leh lama, terasa sepiiiii jer sesorang
hheheheh

Fit,
mesti makan sulam nih:)
makan jer minum,
makan jer minum,
minum then makan...

ok jeer, tak la sampai mati pun kalau diamalkan.

Penari,
Owh! how do i refer u as sis:D
heheheh

kenapa tak leh minum masa makan?
akan pocket buat satu post yg
panjang lebar pasal ni:D
buleh?

Linda,
menarik ? sila praktikkan,
memoga kita mencapai bentuk terindah kita :D
(Kalau betul la buleh 'ringan' kan)

KakLong,
pasal tu kedai diorang buleh tambah chain restoran lagi n lagi..
kalau kat penang ni belambak lambak!!
nak maleh nak makan lagi..
tp diorang memang cepat...
so kalau ada masa pun 30 minit jer,
sila lah ke kdai mamak,
nasik lauk in 3 minit:D
beratur nyer 10 minit

CikQemm,
btul tu, kalau ada air, makan nyer tak der..
kira standard la utk penggemar bola kan.

ok, tp pocket makan nasik pun dah 20minit,
nak duk melengung pas tu 20 minit,
then baru nak minum lg 4 minit,
waah!! termasuk nganbayor wit ... kira 45 minit!!
lama tu cik qemm ^^;

AhFatt,
serase pocket 40 langkah lah,
ada teori 60 plakker?

Hisham,
Slamat berhari minggu,

HanaChan,
dan dia akan cakap..
'Tapa tapa on the house'
hehehe

Aboi,
jangan mengkelan (Tercekik) sudah lah dik.
kalau kurus kang bg tau yer,
buat post trus utk membenarkan sunnah ni:D

Adila said...

wakakakakak siyes tergelak!
ade gak org ckp, psl xleh minum air selang2 tu psl.. (ni bkn scientific la) klo makan pastu minum nanti cepat kenyang

makan xabes membazir je :P