Thursday, December 11, 2008

135. Telur Dulu ker...?

.... ayam dulu?
maaa,
persoalan ni memang la dah ada dari dulu lagi,
agak bodoh jgak sebenornyer, lantak la kan,
ayam dulu ker telur dulu, asalkan ko nyer gaji
tak affected, kira ok lah. hokanneeeeee...
tapi persoalan ni dah jadi mcm nama khas
untuk keadaan begitu kan..
(Apa nama khas nyer tu? aaa yang ni kita tak tahu)

jenerel moto mengalami masaalah kewangan.
mintak dari kerajaan depa utk loan,
kerajaan pakcik sem tu kata
'bagi kami reconstructure company hampa, baru kami bagi loan'
jenerel moto kata 'tak buleh! tapi kalau tak bagi loan ekonomi
negara akan telangkup'
kerajaan: 'reconstructure or no loan'
jenerelmoto: 'tak mau reconstructure, loan or economy collapse'
so dok lawan situ lah...

sama cam sifat pekerja kita jgak..
'bagi kami kenaikan gaji yang bagus, bonus yang bagus,
baru semangat kami nak keja!' kata employee
'hampa keja bagus dulu, baru kami bagi bonus
ngan kenaikan gaji yg bagus!!'pulak kata employer

macam mana plak ngan politician dan pengundi?
'undilah saya, dan saya akan buang semua tol kat malaysia!' kata politician
'buang tol semua dan kami akan undi kamu' pulak kata pengundi.

industri perfileman tempatan?
'tak mau tengok lah filem melayu, tak besh pon, skrip lemah' kata penonton.
'mai la tengok, then kami ada duit nak majukan skrip di masa akan datang'
pulak kata producer filem.

so sampai mana kita nak bertekak?
satu pihak kenalah beralah, satu lagi kena la tepati janji.

kami dah keja sungguh sungguh,
kami bagi bonus bagus bagus,

kami dah undi,
kami dah buang semua tol

kami dah tengok pilem melayu,
kami dah guna penulis penulis mahal utk tulis skrip.

tapi selalu nya cakap tak serupa bikin.
Bonus pocket masih lagi cikit.
nak bayar tol kat BKE tak pun Penang Bridge,
dan filem kita masih lagi skrip lemah.
(While writing this, i was browsing my memory bank
for any week dialog in any local movie i've watched,
but couldnt found one, have any?)

camana plak ngan ...
u cuba la percaya kan i sikit,
tak boleh, nanti u curang,
kalau u percayakan i, i takkan curang.
kalau u tak curang, i akan percayakan u sepenuh hati.
u kena la percayakan i dulu.
u jangan la curang dulu.
i tak curang!
i tak percaya!

ting tong tang ting teng tong ting tang tong.......
and the ayam dulu! telur dulu! question goes on.

12 comments:

diya said...

huhu. yang skrip curang percaya tu dh mcm main tarik tali pulak. makin complicated. eheh

Zyan said...

I guess, kita work hard all the way..pastu tawakal..rezeki Allah yang kasi..

~ mizzAmy ~ said...

~ tak tau la mana satu yg kena beralah. yg pastinya, salah satu mesti mengalah. kalau tak, tak dek jawapan dalam persoalan tuh. ~

banji said...

Very the menarik! tak sangka pulak persoalan telur dulu ayam dulu boleh diapply mcm ni.

sgt bersetuju. salah seorang mesti mengalah. mcm merajuk la. kena make sure merajuk bila ada org yg memujuk. kalau dua2 merajuk, sampai minggu depan nu tak abih lagi :)

bendul said...

dalam citer wayang pun ada,
anak orang kaya kena culik..

"bagi dulu duit tu, baru aku lepaskan anak ko.."
lepaskan anak aku dulu, baru aku kasik ko duit.."

at last,
budak tu kena bunuh,
parent budak tu kena tembak penculik,
penculik kena tembak polis,
duit tebusan polis amik buat bahan bukti(?)..

when it comes to "takmo beralah" situation,
it's ok if both side earn nothing..
but if both side earn nothing,
then others earning it,
it's a problem..

need to think a win-win situation,
don't we..?
as bendul's family dinner,
yana lauk ayam,
bendul lauk telur,
sama2 buleh rasa lauk memasing.. :)

Pocket said...

Diya,
Main tarik tali yek?
kira sini tarik, sana tertarik.
sana tarik, sini tertarik.
heheh, memang makin complicated.
Teruskan lagi.. lain jadinya tuh!!

Zyan,
umph! rezeki tu Allah yg bg,
keja utk dapatkan rezeki tu jer.
tawakkal jer laaa.. huk huk.

Amy,
tu la... ayam dulu pasal kalau tak maner nak kuar telur!!
telur dulu, pasal dari telur netasnya ayam!!
heheheh... pocket rase dari ikan... ikan tu bertelur mutant...
mutant yg lahir tu adalah ayam.
boleh ker?

Banji,
Thanks, tp kebelakangan ni camni lah isu company ngan bonusnya,
sama cam persoalan ayam n telur siapa dulu.

hooh kan, dua dua merajuk, tak nak makan kalu, makanan yg dah termasak nyer? hhehehehe,
Teringat plak ayah yang merajuk:)

Bendul,
ok lah kalau cenggitu,
tp kalau dah yana nak juga seketul yang terganggu ngan cubitan bendul, dan bendul plak tak bleh kasik kuning telur tu walaupun sikit kat yana...
tu yg susah tuuu...
nak kena goreng telur dua,
nak kena goreng ayam dua,
heheheheh:)

kan ker menambahkan cost tuuuuu

Diana said...

waah slalu je org tanye soklan ni sure susah gile nak jawab >.<"!
adeh lupe plak..
salam salam abg tiut!
ty sbb sudi jenguh kat blog diana
btw^^
"salam aidil adha"
waah sory la lmbt nak ucap..
sbb bz sgt sejak kedepan2 ni>.<

Hana-Ni-Mo-Nai2 said...

eheehheeh
watashi suka bersangka baik
tp tension org yg selalu buruk sangka dgn watashi

Hana-Ni-Mo-Nai2 said...

beralah tu penting
tp lately watashi tak ske nk beralah
kenapa ekk?
gilo ke watashi neh?
ahahaha

Princess Liyana said...

huh..complicated jgak ni bro...alaahai

*SiRibenMerah said...

wahh.. telur dan ayam.. dua2 dtg serentak.. wakakaka..=P~
camne nk cakap yek.. ape pon yg jadi.. x de sape yg beralah dlm idup neh.. i suka part dialog, tanak curang tuh.. hahahaha.. meh tgk situasi I yek..

"U janji x curang yek?? kita jauh2 neh.."
"ouhh.. x sayang.. I x curang.. nk risau apenye.. MMS ada, SMS ada.. Call ada..kann sayang kannn.."
"ye ke leh caya ke??"

kesudahannya.. Call x dapat.. fon off.. mms hilang ke mana.. Sms lagi la berjanggut tunggu.. wakakakaka.. sape yg perlu beralah skang neh????

masih nak tanya pocket, telur dulu atau ayam dulu?? yang i tau, dua2 i makan.. nyummmieeeee~

*hidup mmg slalu beralah..*

Pocket said...

Diana,
susah ker nak jawab soalan ayan ker telur tu?
pocket rase, telur dulu...
ada ikan telah menetaskan telur yg mutant, kuar lah cicak yg ada sayap:)
then evolution does its job:)

HanaChan,
sangka baik tu bagus hanachan,
atleast tak lah tension jer idup ni.
Ada keter memotong ngan kurang hajarnya,
'dia nak gi beyak tu, kesian kat dia :)'with a smile.

Yana,
susah yek nak jawab?
yer la jgak kot :)

MsRiben,
A true comment from your real exp i presume?
tu lah, pocket bukan nyer nak sokong sebelah pihak saja.
kedua dua pihak kena beralah,
kena give and take,
macam yg pocket kata,

'satu pihak kenalah beralah,
satu lagi kena la tepati janji.


kalau i dah beralah, u kena la tepati janji kan?
i percaya kan u,
u jangan la selalu sangat off kan henpon tu. nampak cam curang jer :) heheh

masaalahnyer selalunya susah nak menepati janji ni,

macam jgak yg pocket kata tu,
sampai sekarang gaji masih lagi ciput membayar tol dan tgk filem yg lemah skripnyer:(

suka telur rebus yg digoreng.
heheheh:)