Monday, November 10, 2008

125. Eating Pocket

As if eating habit,
I know for a fact that all of u pocketeers are well
verse in international food. At least u've went to
eat Japanese, Indian, Chinese and even Mexican.
How do u eat anyway?
(Blogging have been soo personal that I wanna know how
do u guys eat. weird? yes I know)

Chinese?
I have, whenever I go to singapore for audit, the food
will definitely be chinese seafood. Where the food
be served in big plates and everyone on the table
'kepit' in.. heheh... of course I'm the guest of honor
so the best part of the dishes will be served to me
first and then everyone 'kepit' in. Am not bragging but
I envy them who kepit the food like a race...
Who can 'kepit' the most udang win heheheh...
The garnishing will be on the main plate,
decorated nicely with chilli cut into flower shape.
people kepit one dishes after another. Besh jer tgk
orang makan meriahnya... heheh

Indian?
The restaurant Chennai near the RFC in Sungai Petani.
where they serve great briyani and also nasi daun pisang.
where u top up the nasi for free with the house curry.
no decoration,
no garnishing,
just flat on the table.
right hand shoveling the food in.
food mixed on the daun pisang.
Finger touching the food with curry mixed together.
'dey aneee, dhal lagi!!'

Malay? nutting to add ere, most of us are,
yang kaya sikit tu makanan dihidang atas meja,
sayur and telur goreng. ayam goreng angkat
sorang seketul dan letak sebelah pinggan.
Yang miskin tu amik jer dari periuk, makan jer sesama.(Tepi tangga)
Cubit ayam dari main plate dan makan reramai.
korang amik sambal ngan sudu ker ngan tangan?
ikan dulu, then sayur, then ikan with sambal,
selang seli ngan nasi:) cepat ker lamat tu, selera anda.

the thing is, I've heard this rediculous supersticious that say
Man way of eating is the same as the way he 'eat'
'Eat' here is referring to physical intercourse between
different sexes for pleasure purpose or for reproduction.

Interesting? but then how do u make up your conclusion?

I have a friend who will eat one lauk at a time,
move on to the next lauk after the first one finished.
How do u conclude that?

Hummmm, pernah tengok orang yang koyak lauk,
susun diatas camca kemas kemas dan suap. hummm.
How do u conclude that?

What about..
makan laju laju,
makan lamat lamat, (Kunyah 40 kali is said to be sunnah rasul)
makan tak ikut urutan, kejap ayam kejap sayur,
makan ikut sangat urutan, abiskan ayam then abiskan sayur,
makan ngan tangan,
makan ngan chopstick!! kepit kepit kepit!! heheh:)

How do u conclude those with how one's 'eat'?
Ever heard of this supersticious pocketeers?
How true it is, I may never know. do u?

26 comments:

bendul said...

hohoho.. first first..

bila pocket dah cakap makan tu menggambarkan cara dia 'makan', segan la plak nak bagi tau macam mana aku makan..
pernah dengo perumpamaan nih dalam citer 'gubra' rasanya..

well,
aku makan ikut situation..
mostly, aku makan sekali suap byk2..
penuh mulut..

then, the most important,
save the best one for the last..
kalo ada ayam seketul atas pinggan sebelum makan,
abih nasik semua,
ayam seketul tu ada lagi..

tte, korang jgn imagine plak cara aku 'makan' yer.. hohohoho..

Hana-Ni-Mo-Nai2 said...

ekekekeke
watashi nk kena observe lebih detail
ahaksss

yankiut said...

Saya sgt tidak bersetuju orang yg save makan yg best last..heheh sori la bendul..

nih sbb pernah terbaca e-mail, ade nenek tua nih, dia beli lingerie yang mahal..tapi dok simpan jek, tak pakai-pakai, konon nak simpan tuk occasion penting (occasion ape eh hahah) lastly dia pakai lingerie tuh time funeral..hah!

so kesimpulan, mkn jek la yg best tuh dulu..bleh gitu??

tp selalunya saya mkn lauk bnyk..pastu kalau lauk dah abis, tp nasi bnyk lg..erm tak makan dah nasik yang tak berlauk tuh..hoho

cabincrew are here not to kiss ur ass said...

saya geli kalau dengar orang makan ada bunyi srupp sruppp srupppp!!
especially kalau hirup kuah2 macam laksa,sup,etc..
kalau 1st date saya jumpa laki macam tu,dia kaya ke,hensem ke,anak sultan ke,saya REJECT!!
dan lagi kalau time mengunyah berbunyi kecap!kecap!kecap!!
omigosh..
lapar sangat ke sampai makan nak berbunyi??
'makan' tu sure lagi teruk lah!!
yuck!!

Danisha said...

Agaknya mcmana orang akan cakap kalau tengok cara aku makan?hmnmm....

Wahhh...tertib betul? anak dara sapa nih....hahahha(mimpilah)...

Macam bendul aku makan pun ikut keadaan dan tempat...Tapi kalau ada sotong kegemaran aku simpan last sekali...sayang beb...

i luv chinese n japanese food....
teringin jugak nak rasa korean food sebab ramai yang kata leh tahan kan....any suggesstion?...

Nurmala said...

Eee..saya pon menyampah kalau ada org yg makan berbunyi tu..nyap nyap nyap..eee~~~rasa nak sepak je muka dia..wakakaka..

Ayaq masak said...

ah ah ah tak reti nak komen.

*SiRibenMerah said...

hehehe..
makan tuh memang feberet.. I soke makan sume jenis makanan.. hiksss.. dan I mmg kuat makan.. makan segalanya biar lambat tapi tetap abes.. most of da guys n frens presure tgk I mkn sbb lambat sgt mcm kure-kure tapi I abeskan sume makanan I tau.. hahahahahaha... =P

~ mizzAmy ~ said...

~ satu jer bab makan nih. tak suka betul if dengar org makan sambil berbunyi2. cam lapar semacam jer...

pastuh, sambil makan sambil nak bercakap. rasa nak jer pi tampar mulut suh kunyah sampai habis. selalu je tegur my frens if diorg nak berckp sambil makan. ~

Diana said...

aduh makan je sudah..
ekekeke>.<
salam salam dropping by to say hi..
btw i ady link ur blog and add u as follower..
hope u do the same too tyvm^-^

cHeRyNa PiReS said...

uiyyoooo...

i can never comment about that particular statement, bro! never experience dat:P

but...my late nenek used to say this to me:

"kalo ko makan lembab...semua benda pon ko buat lembab!"

which i believe is true...cuz org yg dok pokpek time makan mmg suke pokpek time buat keje. besides, eating is essential rite?

Yatie said...

nak kata makan laju tidak .. nak kata makan slow pun tidak .. sederhana aje .. yg pasti mana lauk yg berkenan letak aje dlm satu pinggan .. cubit lauk gilir2 makan ngan nasi .. tapi kalau ada bhgn yg best2 or lauk2 yg disukai, makanya akan tinggalkan sket utk diratah at the end of makan tersebut .. makan cam biasa tapi akan tinggalkan yg paling best utk diratah gitu :)

Pocket said...

Bendul,
ooo!! ada tersebut dalam filem gubra yek?
alamak, now that u've mentioned it,
i havent seen that movie yet.

hummm, saving the best for last..
i wonder what does that means :)
heheheh, oih!! jangan nak melalut.

pocket pun samo la bendul
yang besh tu lash...
sebab yg besh tu nak enjoy dia satu jer.
tak nak selang seli kan ngan nasi,
contohnya ayam goreng kunyit tu..
every bite is filled with chicken flavour only.
The crispiness of the kulit ayam...
and the salty kunyit flavour!!

logik la simpan last kan :)
(Sampai sanggup makannasi ngan sambal belacan jer... last baru makan ayam goreng ^^ yeah!!)

HanaChan,
nak kena observe ngan lebih detail?
heheheh, balik tgk camana dia makan, :)


Yan,
Mana buleh gitu yan!!
kang nasik yang tak berlauk tu dibuang gitu jer la,
membazir tu.
apa yang patut anda lakukan adalah,
bawak jer pinggan ns anda tu ke kaunter lauk pauk, dan amik ikan keli sekor lagi :)
yey!!

tp pocket mase kecik dulu memang gitu.
makan yang bes last. kenapa?
sebab pocket tak pernah dibenarkan meratah ayam begitu saja, so kalau makan nasi dan lauk pauk yg lain dulu, in the end tinggal la ayam tu.
so buleh la pocket meratah ayam begitu saja.

tapi selalunya acu pocket akan tanya...
'tak makan ayam ker?' sambil pantas tangan nya mengambil ayam dari pinggan pocket.
Huwaaaaaaaaa!!!!


Saloma,
memang ada jgak orang yg cenggitu,
kalau buleh nak sedut kuah dari camca tu ker mulut tampa medium diantaranya, maknanya kuah tu terbang... dan bunyi nyer... mak oih!!
srurrp srurrp lah kan:)

bunyi kecap kecap tu kan, berlaku bila dia kunyah ngan mulut terbuka. ada jgak yg memang cant help it. memang dia nak kena biarkan mulut terbukak.
tambah plak kalau dia makan daging kan...
caaappp... caaaapppp...
ish!! tak sopan langsung.
masa 'makan' pun mest tak sopan kan :/

Danisha,
pocket macam pernah makan ngan danisha.
sopan jer. kiranya kalau ada orang buat lawak.
danisha bleh lg nak control tak bersembur nasik..
tu kira ok lah kan :) heheheh

samo cam yg pocket tulih kat bendul...
kita serupa..saving the best for last.
sayang:)

korean food? Seoul garden jer la yg pocket tahu.
huhuuu


Nurmala,
heheheh, sepak mase kakak pakai seluar,
jangan sepak masa kak pakai kebaya or cheongsam:)
pasal kena buat tendangan dua kaki tu..


AyaqMsk
err, ayaq tak makan nasik ker?
pocket pun kekadang tak reti nak komen jgak.

MsReben,
makan lambat lambat memang bagus,
tp kalau dah rehat pun lima belas minit jer.
camana la nakmakan lelambat.
kunyah lah pat ploh kali.
makanan hancur mudah dihadamkan.
wahahah.. dah jadi komen berilmiah dah .
hihiiii
so u makan lambat n abiskan makanan?
buleh ajak gi buffet ni!!

Amy,
Capp Capp Capp Kraap!!
tergigit batu. adoilaaaa...
memang makan sambil berbunyi tu
diconsider kurang hajar bagi melayu.
kalau makan mee, tak berbunyi tu sopan bagi cina,
tapi menghina kalau jepun. macam mee tu tak sedap katanya.
lain la plak kan..
sruuuppp, sruuuppp, sruuuuppp

tp mana mana adat budaya pun, pastinya sembang sambil makanan full dlm mulut adalah tak beradab.
(Pocket pun kekadang buat jgak)
ada tu gelak sambil ayam tu masih belum abih dikunyah. buruk la bila penonton ni nampak keadaan
ayam yang telah separuh dikunyah tuu...
alahaaaaiiiii

Diana,
umph... will do the same,
but will u follow me?
Lagu digi...
I will follow uuuuuuuu
follow u wherever u may goooooo...
bla bla bla..

Pocket said...

Sha,
heheheh,
tang tu susah nak jawab kan,
well bukan nak suruh korang bagitau rahsia pocketeers with your husband.
tp nak tanya, pernah dgr ker?
sejauh mana kebenarannyer?
ada yg actually tgk dan bebetul mempercayainyer ker?

heheeh:)
makan lembab yer?
pocket makan cepat, pasal rehat 15blas minit jer.
so selalunyer lajuuuu jer.
so maknanya pocket keja tak ngulat lah yek?
somehow i tont think that's true :)
wihiiiiiii

(Pocket memang ngulat slalu huhuuu)

Yatie,
huhuuu, detail nyer
so sama la ngan pocket n bendul,
kita ratah yg lash tu kan.
tp pernah jgak skali kena tanya...

'kenapa ko simpan ayam tu last skali?'
'pasal family aku tak la berada sangat,
nak meratah ayam sorang seketul tak dapat,
so aku simpan lah sampai lash, walaupun selepas makan nasi ngan sambal belacan jer pon, in the end aku buleh meratah ayam.. huhuuuu merasa la cam makan KFC idamanku selaluuuu'
'ko dah keja, dah dpt gaji sndiri, setakat ayam tiga ketul pun ko mampu jer beli kan, apa kata ko makan jer nasi ngan sambal tu, then beli jer ayam satu bucket.. meratah sesorang hahahah'
'betul jgk tuu'

dan disitu lah titik permulaan pocket menjadi obesiti..hahahah:)
seminggu skali pocket makan KFC.. hahahaha!!!

azie said...

mmmm...kena cuba try test dulu kut,kah kah kah

Pocket said...

Azie,
oooiiihhh!!
maner buleh gitu!
heheheh, persoalan anda agak sexy.
Heheheh....

Princess Liyana said...

ehehe..tk tau nk komen apa la bro..

tp kan, yana tak suka org bckp smbl mlt dia penuh..huhu..

Diana said...

lawakla bro ni sumtimes ngusik org looks cute ngeee>.<"
ty bro bucuk
hope keep in touch always^o^

Sufi Idany said...

erm... canner ek? ada sorg kawan mkn lmbt sgt.... agaknya dia bilang smpai 40kali br telan ikut sunnah.... penah terbaca dalam satu artikel dieting... kunyah lama2 akan bleh jadi satu faktor kurangkan berah badan.... so, lets try it!!

mim.ya.ra.alif said...

x tau plak..
br tau ni..
betul ke x ek???

Tny said...

Interesting issues here

**wink!!! ;)

Hehehe.. boleh kira ke ayat tu? Nk study lah cmni? Pahtu.. klo man who loves J-food cmner plak tu?

Heheheh =)

**b4 this penah post komen tp ilang..apsallah..

sweet-girlicious said...

waaa....bestnya dapat makan pelbagai makanan.. i love too eat to..hahahha...well..i've got a tag for u..kalau rasa2 free...answer that tag k..haha

Pocket said...

Liyana,
Umph, pocket tak pernah perasan orang,
tp kekadang pocket sendiri pun buat.

nak wat camana,
masa lawak tu patutnya disebut,
masa tu makanan dlm mulut,
kena sebut, kalau tak moment tu lari,
so...

heheheh, tp yg baik kita jadikan teladan,
yg buruk jadikan sempadan:)


Diana,
err, part maner look cute tu?

Sufi,
pocket pernah try!
tapi kalau makan nasi ngan telur suku goreng yg merahnya tak masak abih, terasa cam nak keluar balik pasal selepas 40 kali kunyahan, makanan dlm mulut dah jadi larutan... huhuuuuu...
am not saying that sunnah is not applicable.
am just saying that telur kena goreng sampai masak:)

Mira,
tak tau la, tu yg nak tanya,
pernah dgr, tp sndiri tak tau.
so...

anyway.. mira makan camne?
save the best for last?

Tny,
kenapa yek?
dalam mail pocket tak masuk pun...
maybe blogspot.com penin jap kot.

hummm... i dont think its the food.
i think its the way u eat :)
heheheh... kepit kepit kepit!!

Fiona,
umph! pocket jarang sangat answer any tag.
nanti pocket gi tgk yah.
tp tak nampak nama pocket tertera pun..

Princess Liyana said...

hihi..btol jgak..masa tu la kita sibuk nk ckp kan..ahaks..

it happens all the time;)

Tny said...

Hahahaha :))
Kepit.. kepit.. hahahah.. cmne nih??!! :P
LOL...

*SiRibenMerah said...

bufet??
nak..
jomm.. bila tuh??
hahahahaha =P