Wednesday, December 26, 2007

8. Kodawari

Kodawari [kata nama]
kodawaru [kata kerja]
kodawatte ['Te' form]

ado tak sesapo kekawan yg buleh explain the above japanese word in the most easy to understand explanation? basically this is my version :
'Kodawaru' ni cam obsession without reason. Maaa selalunya memang la ado reason utk apo apo yg kita wat kan...Tapi kodawari ni cam lebih kepada 'ikut suka hati aku laaa...'
contoh keadaan.
'kedai laksa Pak Mat memang ado kodawari sket ngan telur ayam kampung, mesti nak kena pakai telur ayam kampung'
tapi kan pockets... tak der la beza sangat rasa telur ayam kampung ngan telur biasa kat kdai tu... n kalau ado pun perbezaan nyer... still the contribution is to small that u can ignore the requirement kut...But Pakmat choose to use telur ayam kampung jgak...
Kodawari

Contoh Keadaan :
'aku kalau susun cawan ni ...suma tangkai nyer kena ke kiri... n mark ni kna duk dpan..'
alaaa.. kalau tak duk dpan or the tangkai diletakkan berterabur pun... bkannya sapo nak tegur... restaurant maa...

Bebaru ni ajak maktuk makan kat kedai mamak...
dia kata dia tak nak makan, since she's already full
eating the kachang rebus all the way from bukit gantang ...
n then when i approach the mamaks stall.. she asked me,
'ada ayam kampung tak?'
Well lately mamak stall are taking initiative to use ayam kampung instead of ayam daging ... health concern issue.
'Ado' jawabku pendek...
'kalau gitu hang amik la seketui, kita makan ber empat'
i asked maktuk 'tadi kata tak nak makan, skrg ni dgr yg ado ayam kampung... tingin la plak?
'umph... aku tak buleh... aku kena makan ayam kampung jer...'
tte why?

Ado beza sangat ker rasa ayam kampung n ayam daging?
Ado beza sangat ker rasa telur ayam kampung n telur omega III?
Ado beza sangat ker Tangkap gambo pakai underwear ngan tak pakai?
Ado beza sangat ker bila masak maggi kena tunggu air mendidih dulu br masuk perencah
instead of pakai taruk jer suma mase air tgh sejuk lg n biarkan mendidih?
Ado beza sangat ker bila ...

Kodawari?

Nak kena gi siam lagi 40minit [berlepas ngan teksi dari umah]
lagi 2 jam sampai la kut siam nyer tuu... so pocket...
camno nak jumpanyer cinta kalau duk skip lagu nii neh!

6 comments:

Hana-Ni-Mo-Nai2 said...

sawadikaaaa.....

bendul said...

maybe sometime, ada purpose membuatkan sesetgh org ni ada kodawari.. how about my sister-in-law, mesti pakai jam masa mandi..? to be punctual..?

filantera said...

hahaha

me plak, kena pakai bedak and sikat rambut before tido............................

maybe to get a better dream kut:D

yuuichirounis said...

yoh pocket! pehabaq kita..:p

Bagi aku perkataan yg paling hampir utk Kodawari=Citarasa, or Citarasa Tersendiri..tp tgk ayat or form ayat jgak la,kalau direct translate mungkin pelik la bunyiknya...:)

Banji said...

antara favorite tv series.. Monk.. memang tentang org yg ocd mcm tu :)

apa cerita thai?

Pocket said...

Baru sampai dari thai,
Watashi... kop kun kaap,
masuk ikut pintu , kuar ikut tingkap

Bendul...
hahahah... dat one is nice :D tak pernah dengar lagi :D

Filantera actually does that, how do u find the kodawari? memang bleh mimpi besh lg ker?

ounish!!!
Peh lamo tak dgr citer...
humm.. cam citarasa can be translate to kodawari, tp more to konomi :P huhuuuu... susah kan bahasa jpung nii:D

Banji...
What was OCD again? heheh tak ingat doh. anyway thai was nice ... go to see some live band n little girlies dancin :D which will be put into story later.