Sunday, July 03, 2011

354. GantiRugi...

pocket terbaca satu karangan adik ni,
dimana dia teraniaya oleh satu kecuaian perubatan.
kesian dia, pastinya kecuaian tersebut akan memberi
kesannya kalau tak sekarang, maybe nanti.
kalau tak banyak, mungkin sikit,
kalau tak mati, maybe sakit...

tapi dia tetap dengan pendirian nya,
dia tidak akan menyaman pusat perubatan tersebut
kerana kalau bagi dia dapat wit juta juta pung,
bukan nyer buleh happy. lagi idup misrable pasal dok pikir
'aku idup senang ngan menghancurkan idup orang'

yes yes.. pendapat mu dik, amat abang mengerti
(Ceeeeeeeewaah! abang tu!! heheh)

tapi harus la abang tentang pendapat mu itu
dan memberi sepatah dua kata mengenainya.

My theory is simle, in the end dik,
kita yang nak idup ngan kesan dari kecuaian orang tu.
pocket pun ada kesan dari kecuaian orang,
permanent di anggota ini, nak jer saman.
tapi cerita penganiayaan tu blur.
dan saksi utama tak nak naik court utk testify.
yes, kalau buleh pocket nak saman 3 juta.
kalau dia tak leh bayor, kita amik umah dia..
semua EPF dia... mana mana harta dia yang ada.
hatta motor buruk dia pun pocket nak amik n jual.
kot buleh dapat seratus hinggit,
lepas gak tgk Transformers 3 in 3D.
Doa doa nya bapak dia mati dulu,
n left him with some land under his name,
more for me to take.
tapi nak wat camana kan ...

sebab dik.. kita ni baik la ati memikirkan si lelaki cuai itu,
dia ada pamily kot? dia ada karrier kot? alaaa.. dia bukan sengaja..
tapi kan , abang nak tanya sikit, dia ada pikir?
bila dia tido tetiap malam..
dia ada pikir tak pocket yang susah nak drive keter manual ni?
dia ada pikir tak pocket yang terpaksa benci bola sepak hanya
kerana pocket tak leh main?
dia ada pikir tak pocket yang kena rijek dek awek idaman hanya
kerana pocket jalan tak betul?
taaaakkk.. dia happy!!! dia gelak!!
penuh kuatnya dia gelak!! sampai nak nampak gigi bongsu nya
dia gelak bila dia cerita kat kengkawan dia.
aku dulu pernah la jumpa belalang kecik ni,
aku cabut kaki dia, saje je nak tengok belalang buleh terbang tak
kaki sebelah, dia buleh terbang siot!
sekarang ni dah jadi makanan ikan dah kot belalang tu.
belalang tu tak saman aku pun. dah dasar belalang kot. bodoh,
otak taruk kat sayap. sayap pun 0.2 milimeter, hahahahahh

masa dia tengah gelak tu, pocket dok wat aper?
sedih sorang sorang bila tengok kasut baru pocket
dah haus kat sebelah kaki, suspect root cause?
abnormal foot stepping causing friction on particular location.

Yes pocket nyer ke'kurang'an tak seteruk kamu dik...
tapi in a way kita serupa.

tapi pocket.. apa lah 3 juta ngan idup
yang dah 'kurang' ni?ada makna ker?

ada!!
pasal ngan tiga juta tu pocket nak baiki kasut.
baru baru ni gi check, tukar tapak cost 45 hinggit.
peh mahal nya kan ... beli baru tak mampu.

bila orang perli...
'laaa.. hang ni lelaki tapi tak reti drive keter manual? apa kes wei!'
pocket buleh gi bli keter manual, n modified location of the clutch,
brake and acceleration pedal ikut suka ati.

n the best one there is...
pocket buleh gi buat operation taruk besi bagi ok balik kaki ni.
Bukan utk pocket sendiri, tapi...
supaya anak pocket nanti, tak malu ngan bapak dia,
sebab bapak dia jalan normal. sebab bapak dia ensem sama
macam bapak bapak kengkawan dia..
harapnya lagi ensem lah kan, harapnya jugak cikgu dia comel heheheh:)

so there u go dik, my comment on your post.
suggestion : sue them all up, they deserve it honey.
DIorang tu orang baik baik belaka?
tell them, dont take it personal, its just business.

9 comments:

intan.maisarah said...

harap harap kekurangan yang kamu itu memberikan kamu lebih banyak kekuatan :
untuk adik tersebut
ada betulnya apa yang pocket katakan tu

fairuzniza said...

dear pocket, xtau nape rase sebak baca entry ni.

no worries dear bro.kalau dia tak dapat balasan atas kecuaian dia yang dah menyusahkan orang lain kat dunia ni,dia akan dapat pengadilan yang sangat setimpal from HIM nanti.

i really want to quote what Apek said in Maharaja Lawak in his comment: 'kalau kita tak jatuh atau rasa sakit,kita tak akan rasa nikmat sihat' *biarpun i know ayat ni sort of lari topik* but bro,u made me wanting to appreciate every single things i have in life right now and i dont know why. :)

to that person whom pocket dedicate this entry to, nak wat baik biar berpada-pada and kena pada tempatnya. :)

Lelaki Ini said...

adeyh2
bagusnya pocket pikir..
bagus2!

|arieza| said...

everyone makes mistake. but just continue to be strong mr pocket!

Scya Lollita said...

tabahnya pocket T.T

hidup kena kuat kan ,
sedang manusia sempurna tak semestinya sekuat mereka yg kurg sempurna.

ila said...

hi pocket...
lama x dgr berita kan? anyway to be truth, x nampak langsung ada kekurangan pada u.. sbb yg i nampak cuma hati budi u bila kita bekawan.. miz all the good times we had together even just for a while..

miss nina said...

mr pocket, things happen for a reason kan? jadi, yg positif anggap setiap yg berlaku ada hikmahnya.

apapun, tak salah untuk membela nasib diri sendiri. supaya orang cuai dan orang sekeliling dapat belajar sesuatu dari kecuaian tu.

p/s; hati yang bersih lebih utama dr paras rupa. Allah ada untuk menilai.

Adila said...

pocket!!!
idk what really happened...
tp kan, the thing is, tak senang nak get the ganti rugi especially bila org tu tanak accept yg he is wrong

'aku idup senang ngan menghancurkan idup orang'
idup senang but not happy

so, in my pov, if i can't be happy, no way i'll let u be happy after u screwed up my life

sgt tak patut kan sy fikir mcm tu?
klo forget about it, org pijak kepala

Kak Long Mawar Merah said...

Kak Long rasapun adik tu tak patut biar begitu saja. Kalau bukanpun untuk diri dia, dia boleh membela nasib orang lain supaya apa yang jadi pada dia tak berulang pada orang lain.