Wednesday, January 21, 2009

143. BeautifulLife

pocketeers,
pernah bermasharakat ngan orang yang kurang berkemampuan fizikal tak?
dulu masa ngaji quran kat rumah tok teh dulu ada sorang kakak ni tidak bertangan.
duk heran pada mulanya, kenapa masa dia ngaji quran, orang bukakkan pintu,
angkat quran dia,
belagaknya kakak nii
rupa rupanya...

Kat sekolah Menengah GC, masih lagi ada meja dia yang rendah dipotong kaki,
Pasal dia kena tulis guna kaki dan utk dia yg pakai bj kurung, nak angkat kaki
ke atas meja yg tinggi tu nampak tak sopan:) heheh (Sexy lg)

Last time tgk dia kat dlm Bersamamu duk belajar lukih lukisan minyak atas kaca tuu.

ada lagi contoh lain yg pocket tahu.
Pernah jgak berbual gini ngan seorang yang berkerusi roda.
'petang yg besh kan..panas pun tak..' kata Farid sambil duduk atas kusi roda nyer.
'umph... jalan jalan kat taman pun besh gak ni' jawab pocket
'aku tak leh jalan'
'...' err, nak jawab apo yek?

ada yang buleh buat lawak,
ada jgak yg sensitip...

ingat lg tak drama jpung tajuk 'Beautiful life'
dimana kimutaku blakon ngan matsu takako,
BF nyer hairdresser, GF nyer lumpuh tu.
satu scene tu diorang baru abih dinner...
kuar dari restoran ujan la plak. kimutaku kata..
'mendokusainaaaa..' (Leceh nyaaaa)
yang mana bagi dia bermaksud
'alaaa ujan la plak, lecehnyer nak kena basah basah nih'
yang mana bagi gadis atas wheelchair tu plak bermaksud...
'alaaa, ujan la plak, nak kena gi amik keter bawak sini, dalam ujan nak kena angkat awek ni, lipat krusi roda dia plak lagi'
Dan gadis tu pun terus tarik muka dan memulakan sessi 'sunyiiiiiiii'
tak salah kan awek tu...
its inevitable for her to think like dat.

pocket pasti, kalau kita ditempat kimutaku pun,
mest sangkut. nak wat camana kan...
kena berhati hati la bila bercakap

tp bebaru ni pcket jumpak ngan orang yg langsung tak kisah.
ayat dia camni: (Lebih kurang la... tak la sama sangat... ditukar utk keselamatan sejagat)
'hang tu nasib baik lumpuh. kalau tak aku pecat hang lama dah!'
'wei cacat! aku mai kat hang pasai kesian kat hang,
tapi yg hang pi suruh anak hang yg darjah dua pulaih
screw drive shaft aku tu pasai apa? pakai la power tool,
tak sedaq diri tangan dengkoi!'
'Cabut la tingkap nako ker, almari tu ker,
gi jual. lebih bayor utang aku buleh la anak anak ko makan.'
'Hang dah menumpang tu buat elok elok sikit'

jahat kan
no question this time but just wanna say...
'marilah kita hidup dalam harmoni'
huhummmmm:)

adding to this...
can i say that minor disability can also be included to the list?
Poverty,
Obesity,
minority,
'hitam'ity,
'pendek'ity,
sexuality,
crabby patty, (Takder kena mengena tp nak tulih jgak pasal rhyming nyer besh)

22 comments:

cabincrew are here not to kiss ur ass said...

mendalam ni pocket.saya suka!

saya tak boleh tengok 'mereka' ni sebenarnya.rasa nak nangis.tapi since dah kerja sini,company dah brainwash.

mereka juga orang dan mahu dilayan normal seperti orang.sebab bagi mereka,mereka adalah normal di kalangan mereka,dan kita lah yg istimewa sebenarnya. :)

nURmALa mAZLan said...

pocket..
tu sebab la kalau nampak org2 macam ni, sebenarnya saya nak sangat berdampingan ngan dia.. tapi sangat takut tersalah kata.. sedang kan org normal pon sentitive, ini kan pulak diorg.. huhu~~

~ mizzAmy ~ said...

~ bukan senang nak berkomunikasi dengan org2 cacat nih. takut kata-kata kita nih buatkan diorg berkecil hati. tapi, tak leh la nak sisihkan diorg. kena la cuba memahami. ~

Hana-Ni-Mo-Nai2 said...

owhh..watashi faham situasi mcm ni...
:)

Adry said...

aku kesian la ngan dorang... sedih tengok tp dalam masa yang sama buat aku rasa bersyukur sangat akan pemberian Allah untuk diriku ....

ayaq yg dalam kelas. said...

orang2 yang macam tu patut dibalas balik jadi cacat baru tau perasaannya camna. hoh emo.

azie said...

dieorang tak suka dikasihani. jgn berikan mereka simpati, tapi berikan mereka empati.

*SiRibenMerah said...

I ada sorg kawan.. now dia aktif dalam MLM.. da jauh jenajalan gara2 bisnes MLM neh.. dasat kann.. rezeki mereka lagi hebat dari kita neh.. x semua org handicap neh susah sedia.. diorg semangat waja n hati kental.. mana2 pon campak diorang leh survive.. x mcm I neh.. ohhhhh~

Princess Liyana said...

hmm..btol tu,klau hidup tak harmoni?tk bestla kan?

hmm..apa yang PENTING??..jawab bro ;P

Danisha said...

Insan istimewa selalunya juga punya anugerah yang istimewa.....

walaupun mereka kelihatan agak kekurangan tapi jiwa mereka begitu kental dan tabah...

tabik ....

mummysyafie said...

memang pun pocket..kalau berbicara dengan glgn macam ni kiter kena alert sikit kan. tapi kekadang takde lah niat dihati nak membeza kan diaorg.

kalau dalam rancangan pasal mereka..saya lebih rela tak tengok sebab tak sampai hati

Zyan said...

erm..bukan matsu takako kot..

Pocket said...

Saloma,
umph!! pocket ada jugakkenal orang yg kalau jumpa OKU, akan stare kat dia.
POcket tanya 'kenapa stare camtu'
ngan mata berlinang nyer.. 'kesian kat dia'
hummmmm...

kalau lelaki berkerusi roda naik flight...
macam mana korang handling dia yer?
(Tingin nak tgk ms saloma angkat a full grown man to his seat from the door heheheh)

NurmalaM,
kan, orang yg kurang keupayaan ni memang sensitip sket. sedangkan pocket yang kurang berekonomi teguh ni pun sensitip bila ditanya
'kenapa 14 inch dan tidak 42 inch LCD?'
inikan plak mereka yg tidak bertangan dan kita duk tingin nak tanya... 'camana ko berus gigi?'

heheheh
relevant ker?

Amy,
tu la persoalan nyer tu,
bersama diorang:
kata salah,
terkata salah,
tak kata salah.
kata berhati hati,
tak berhati perut kena kata,

tak bersama diorang:
kata ker tak kata ker, diorang tak dgr.
SO no harm done.

Tp takkan nak lari dr diorang kot

'alamak!! kelas bahasa china yg pocket br masuk ni ada OKU la plak. Cari kelas lain lah!!'
pun pocket rase cam kejam jgak.

Hanachan,
Faham faham, tp apa pendapat anda?

Adry,
Yes, try to imagine those who paralyse from the waist below but freakin mad about his favourite MU.
Wearing the jersey,
going to McD just to join fellow enthusiast,
Colouring the Kancil Red.

but he cant play the game.

so bersyukurlah ngan diri sndiri yg atleast buleh la nak tendang bola kat laman rumah sndiri tu.
(Berhati hati jangan pecahkan pasu mak cik tazah)

Ayaq,
dalam kelas tak baik layan blog dik.
tumpuuuu...
tumpuuuu...

umph, yg kata tu patutnya diberi balasan
sama cam yg dia kata tu dan kita plak kata kat dia hahahahah

Azie,
boring jgak kan kalau tetiap ari orang mai kat kiter n say:
'kesian kat hang kan'
nak kesian apasal plak!? aku mampu keja apaaaa.
menjahit baju utk tempahan.

so baik jangan kata.

MsRiben,
umph!! tang rezeki tu tak leh dinafikan.
rezeki ditangan tuhan. kalau nak kaya tu,
kaya jgak.
tp ada satu post pas ni yg pocket nak taruk pasal OKU jgak... lain plak citernyer tapii:)

Yana,
KERJASAMA!!
heheheh

yana ni laaaahhhhh!!!

Danisha,
umph!! memang diorang tabah mengharungi idup ni yg telah di design kan utk memenuhi orang yg normal nih. tabik kat diorang yg tabah mengharungi cabaran.

purplechoc said...

jhtny org cmtuh.
kena kt die br pdn muke.

tetibe emo.huhu

Pocket said...

MummyS
'Tak rela tgk pasal tak sampai ati'!?
kinda understandable,
rasa cam nak ajak balik umah n let me take care of u jer tapi,
sndiri nyer makan pun duk miss...

Yan,
kalau bukan matsu takako kalu sapo?
rase cam betul dah...
hummmmmm....

Yun,
humm humm,
basically kita tak tau kan ...
apa yg kita lebih, dan apa yg kita kurang till kita hilang benda tu.

kalau dia kena, pas tu baru mau tau!!

*SiRibenMerah said...

bro, u kne TAG ngan I.. =)

cHeRyNa PiReS said...

pocket...kadang2 ade org mmg tak pernah kisah pasal diri org len...
sha dah jupe boss2 yang sack kawan2 sha yg cacat just because of their incapability to work faster than others.

bayangkan kalo kite jadi dowang, kite mesti takmo jd macam tuh kan?

so, i quit...because i dun want to be in the heartless circle anymore:(

Annaster said...

Mr. Pocket,
Fyi, I have changed my link to theannaster.blogspot.com. thanks..

Kekanak Tokyo said...

its true yang kita kena jaga apa yang kita cakap. but not just to these people. manusia kan lain2, kalu kita tak sensitip, ada jer orang yang terasa.

but with these 'karada fu-jiyu' nyer golongan, i've always respected them. Allah only burdens those who can terima the burden, and that shows just how strong they are.

Pocket said...

MsRiben
umph!! nanti i tgk:)

Sha
humm, pernah sembang ngan Manager HR kitorang, n bg dia, if it turns out that u've crippled.
U'r no use to the company anymore.
So better we sack u off.
cause we wont be changing the whole layout just because u'r on a wheelchair.
hummm... susah tuuu...

Anna
Okeh ana, i'll change it once my net is ok again.
Now am still at the CC.

Zet
humm, diorang tu lebih kuat kan.
kalau kita yang cukup jari ni ...
pernah terpikir ker camana la susah nya idup tanpa jari.
susah tuuu...

cendawanintim said...

crabby patty?adehhhhhhh!!

Lee said...

bagus entri ni.

jgn pndg rendah pada mereka.

diorg tu sbnrnya lebih hebat drpd kita, sbb bende yg diorg x mampu buat pon diorg bleh buat..

apepun, entri ni mmg bagus.