Wednesday, September 16, 2009

201. Mortarrrrr....

One day someone ask me to draw something for her,
and so i did...
A few list of item that she required...
One of them was a school,
Background that shows KL,
and a few more...
(Mcm banyak jgak, tp pocket tak larat nak tunjuk sini)
One of the request was "a student wearing a 'heripoter' like cloak with mortar..."
as she puts it, and my perception was like this....
when she was hoping for something like this...
tte silap jang!!!!
mortar senjata ngan mortar pakai kat kepala
masa graduation tu jauh oooiii!!
kenapa la korang panggil dua benda yg langsung
berlainan unsur ni ngan perkataan yg sama..
hoh!!
buat malu pocket kena gelak dalam mail jer...
hoh!! :D

Edited: Explanation between the two mortar
1) Mortar the weapon
a muzzle-loading indirect fire weapon that fires shells at low velocities,
short ranges, and high-arcing ballistic trajectories.

2) Mortar the HeadGear
(Or most commonly known as MortarBoard)

The square academic cap, often called a mortarboard

14 comments:

cHeRyNa PiReS said...

errrrr....blur sikit. sorii!

nice pix, bro...speachless buat pertama kalinya dan tak reti nak cakap dah. boleh tak?

ZARA 札拉 said...

hehehe~

mortar board ku suka~


yg mortar lagi satu tu...err, mau pinjam serang org bulih?

hehehe~

Pocket said...

Sha,
blur yek? alamak!!
maybe tak cukup explaination kot. xper.. jap lg pocket edit sikit lg:)

speachless?
tang part mana tu?:D

zara,
sila sila,
amik jer
gamak gamak org main meriam,
sila lawan ngan mortar Pocket:D

bendul said...

ooo.. benda tu nama dia mortar ker..
selama nih aku panggil tarbus graduation..
pasal dia ada benang terjurai gitu2..

pocket pun sama jugak..
1 perkataan untuk 2 maksud yg berlainan..
pocket as for things,
tempat isi duit or brg2 kecik, slalu ditampal kat baju, seluar, beg dll..
pocket as for orang,
seorang kawan, bapa, dll..

buleh..?

cHeRyNa PiReS said...

hmmm...tak tgk edited version nieh tadi:)
nywayz, kiutnye si graduan. macam cikgu pon ade:)

* ingat masa konvo, dah kena pesan,
" jangan sekali2 baling mortar board anda! kalau rosak atau tak cantik, anda kena bayar!"

siapa pulak kata mortar board cantik kan? best sbb status je...nak pakai utk raya, mmg tak cantik mortar board nieh:)

so...kami pon membaling....yeayyy!!!

Super HaNa said...

tu ayaq msk ka?

Ayaq masak said...

APASAL TIBA2 AKU MASUK DALAM GAMBAQ PULAK HANAAAAAAAAAAAAAA!!!

Ok sekian.

kojah said...

bro,
samat ari rayaaaaaaaa...

maap zahir batin...

filantera said...

hehhehehehe mortar! naper laa student nak pakai mortar keke

great drawings!!

Pocket said...

Bendul,
heheh, seriously aku tak tahu namernyer mortar, nak wat camna kan,

dey!! pocket tu nick name lah!!
dah tu ko plak camana?
Bendul:
penunjuk kata sifat untuk seorang yang bersifat lurus..
contoh ayat: betul bendul

heheheh
(Kita nak gaduh ker bendul?)

Sha,
waahh!! ada jgak aksi baling baling tu yek, sikit lagi mcm high school musical la jgak:)
(Entah kenapa filem itu dibuat contoh)

HanaChan,
Nampak macam ayaq masak yek?
hummm, kejap nak tgk..
mcm dia pakai spek kcik dl:)

AyaqMasak,
so bukan la ayaq masak?
penafian anda diterima :)

sekian.

Kojah,
Samat ari raya,
maaf zahir maya,
:)

Filantera,
Come to think of it, betul jgak..
kenapa student nak dikaitkan ngan senjata perang zaman seving praivet rayen,
tp...
pocket tak tahu mortar lain dah...
satu lg mortar..
simen:D

*SiRibenMerah said...

send my regards to her =)

Pocket said...

Iyra,
err.. aaa.. cam tak der cara la plak nak send regards to her..
send regards to her tru someone else would be more proper:)

TheSomeOne Else!! dengar tu!! ms ira sending regards datte :D

banji said...

tengok lukisan2 tu, terlupa plak pasal topic in hand - mortar.

Very nice drawing.. and if my assumption that you are using excel to do that is correct, it will be even more impressive. Good job bro

tehais said...

watever picas she want,aku dah curik gambo2 cute tu..hehe