Tuesday, September 15, 2009

200. Improper Rasanya Bila...

Improper rasanya bila...
... bila mulut ini tetap mengucapkan 'alhamdulillah'
selepas sedawa pasal kenyang lunch di bulan ramadhan.

Dah la tak posa, gi makan plak kat kdai mamak yg entrance nyer exit tu,
abih makan, sedawa bau punya la baguih kari bagi mai...
skali ucapan lagi.. alhamdulillahh.
yes memang la ucapan alhamdulillah tu bagus,
tp tak rasa improper ker?

Improper rasanya bila...
... bila mulut ini tetap mengucapkan 'Bismillah...'
sebelum nak makan makanan yg nyatanya tak halal.

Aorry if there are any non muslim reader out there..
this sentence does not intended to hurt anybody's feeling.
well pocket pun pernah jgak gi singapore yg supplier bawak
gi makan restoran yg boleh dipersoalkan kehalalan nyer,
i dont know what happened in the kitchen, but for the safe side,
i'm sticking to seafood and seafood only.
meja sebelah nyer tu nyata skali melayu,
(dia melatahkan ayat ayat suci bila chopstick jatuh)
tp dia bantai ayam goreng punya la baguih,
skali peking duck pun datang.
aduih la nampak sedapnya peking duck tuuu...
dont let me start on the beautiful bottle placed on the table.
itu jer la pon yg pocket nampak, yg pocket tak nampak, pocket tak nak tulis sini.

tp agak agak dia bismillah tak?
Paku dulang paku serpih,
Ko kata olang ko lagi lebih,
paku dulang, Pucuk paku,
ko kata orang, ko sndiri pun duk situ..
(Pantun tak jadi)

pocketeers sekalian macam mana?
Improper rasanya bila...

Improper rasanya bila...
... bila kita nasihatkan orang tentang cinta,
tp orang tu br je break ngan kita.
Hek enneeeee!!!

18 comments:

cHeRyNa PiReS said...

Improper rasanya bila...
... bila kita nasihatkan orang tentang cinta,
tp orang tu br je break ngan kita.
Hek enneeeee!!!

---> wondering pasal statement yang ini:)

anyways, kadang terfikir juga macam mane dia boleh sebut something yg ada nama Tuhan sedangkan bila dia buat perkara yg salah pada Tuhan. nak kata tak ingat tuhan, yg pergi sebut Alhamdulillah tuh nama tuhan kan?

Might be nama Tuhan itu sekadar salah satu vocab, we'll never know.

To answer your question:

Improper rasanya bila...
---> dok menjeleskan diri dengan bini orang sedangkan anda dok bercinta dengan laki org yang sah2 bini org tuh punya laki...

hoh..kelam-kabut punye statement! hahahaha...

ZARA 札拉 said...

Hehehe~

Suka dengan statement last kamu juga Pocket~

ahh, kadang2 manusia melalui takah yang menggembirakan, kadangkala pemikiran dangkal dan terjadinya perkara yang kurang diingini~

Ahh~

bendul said...

improper rasanya bila...
... mengajak orang buat baik, padahal sendiri pun macam bagus sgt di belakang orang..

well, lately bendul try to be "baik"..
try to kuatkan iman supaya tidak melakukan kemungkaran..
bejaya jadi baik dalam sebulan..
but, seem struggling hard to remain "baik"..
well, human is human..

~ mizzAmy ~ said...

improper rasanya bila....

kawan amy tuh duk kutuk-kutuk amy tak reti masak. sekali time dia masak nasik, nasik lembik sesangat. serious tak leh makan. hahahahaha....

nak kata tuh tak salah. tapi, kena tengok diri sendiri dulu. if diri sendiri tuh memang betul-betul hebat. tak dek sapa nak pertikaikan.

atty's said...

selamat hari raya& maaf zahir & batin.

Mrs Shaka said...

improper rasanya bila...


layan2 lagu raya...sambil minum susu dutch lady sbb tak bleh pose :P

izzati fuad said...

he said it sebab dah jadi habit kan? dah tak terasa di hati kot? hihi

improper rasanya bila tengok si ****(anyone u wan to think of) di atas pentas memberi ucapan

"syukur alhamdulillah dengan anugerah yang saya dapat..bla bla"

tapi tak tahu sebenarnya die pakai baju ke tak. heh

Super HaNa said...

statement last tuuuu
hamboihhh
ahahahahaha


eeee...kembang tekak org leh makan peking duck bagai bang

yg tak puasaplak..pocket bgtau dia
ko minum waktu skang ni sebenarnya adalah nanah-nanah yg busuk yg ko dipaksa minum di pdg masyar

ni baru minum kalo makan..
agak-agak apa santapan mereka ye..
yuckkkssss

Super HaNa said...

statement last tuuuu
hamboihhh
ahahahahaha


eeee...kembang tekak org leh makan peking duck bagai bang

yg tak puasaplak..pocket bgtau dia
ko minum waktu skang ni sebenarnya adalah nanah-nanah yg busuk yg ko dipaksa minum di pdg masyar

ni baru minum kalo makan..
agak-agak apa santapan mereka ye..
yuckkkssss

Pocket said...

Sha,
eh, karangan ini tidak bermaksud utk memerli mana mana pihak dlm masyarakat blogging yer, it was something dat came to my mind just before i push the 'publish post' Button.

tak tahu lah tentang abang yg makan peking duck tu,
tapi nampak sedap, nyaris nyaris pocket pun
order jgak .. hheheh

so let me get this straight,
jealous of his wife for having a
wonderful hubby but u'r dating him?
wow!!

Zara,
heheh, suka yek ngan statement yg lash tu,

bayangkan...
si pompuan tu dok nangis ..
yg lelakinyer, 'alaaa.. bunga bukan sekuntum,
u pasti jumpa yg lg besh dari i nanti'

loh buleh ker?

Amy,
hehehe,
btul tuuu!!
org yg duk kater tu lagi teruk sebenornyer.
so masa dia buat salah tu,
amy tak bantai dia cukup cukup?
heheheh:)

bg pocket, nasi can never be too lembek sampai not edible. so lembek sangat la tu yer..

Atty,
Slamat Hari Raya, Maaf Zahir Maya.

MrsShaka,
Kalau orangPompuan minum susu dutch lady pasal tak leh poser tak per.. dimaafkan..

improper nyer bila...
dia tak leh poser tp makan lg melayur kat laki yg tgh lembek poser...

haaaa yg tu tak leh:) heheheh

cHeRyNa PiReS said...

Improper rasanya bila...
---> mengada2 nak terasa pasal perkataan breakup yg secara kebetulannye wujud dlm posting di blog sendiri...hahaha..

Cik Qemm said...

haha macam2 improper ek.. :)

improper rasanya kalau puasa tapi solat tinggal (peringatan utk diri sendiri)..

bendul said...

improper rasanya bila..

ko skip reply comment aku, sedangkan comment orang sebelum dan selepas aku ko reoly..

isk isk isk.. sampai ati ko..

mana la batu belah batu betangkup nih..

banji said...

Sungguh tak sesuaii (c/w sengau2 sekali)

post yg sungguh menikam kalbu. tetiba mcm2 ayat "impropernya" yg datang ke kepala.

yang paling pedas sekali yg datang ke kepala - impropernya mengaku org islam padahal...

Pocket said...

Sha,
heheh, dan pocket nyer post ni macam ada related ngan sha nyer post yer? alamak...
not intentionally, maaf yer :)

CikQemm,
err, aaaaa... yg ni kan...
pocket pun terasaa!! hahahah
terimakasih utk peringatan:D

Bendul,
actually suma comment ni pocket dpt kat kilang tru mail, dah tulih reply nyer sumer... then balik umah baru comment balik kat sumer org skaligus.

Somehow ko punyer sorang je yg tak sampai dek mail.. kenaper yek?
oh oh oh.. mungkin kerana ko dah dpt wit nuffnang kot.. hahahaha!!
(Tak der kena mengena..)

so pasal tu la pocket terskip tuu,
alaaa jangan la marah bendul..
ni ha pocket ganti ngan tulur ayam:)heheh

Banji,
bila banji tulis kater
'impropernya' yg dtg kpala...

ingatkan perkataan tu silap..
hheheh maner la tau..
disproper,
not proper ker..
unproper ker..
inproper ker...

tp btul tu, impropernyer bila ngaku islam tp...
adeehhhhhh..

Pocket said...

IzzatiFuad,
'tak tahu kater dia pakai baju ker tak?'
punyer la sexy dia pakai?
heheheh, memang memang,

designer baju utk pompuan memang berani beraniii..
pemakainya laaagi berani:)

Princess Liyana said...

Alaahai..statement last tu lain mcm je bunyinye..ahaks

bro,yana nak ucap slmt hari raya, maaf zahir batin :D

egyna said...

Hi Salam Perkenalan!!!
Benda mcam tu selalu berlaku.....
Ramai orang yang buat tanpa rasa Bersalah....