Monday, July 30, 2007

Plastic Pocket

'aih..tadi aku nampak cam hang dapat camca
palastit?' tanya maktuk
'umph... dah buang dah ... ado lagi dalam
palastit sampah tu tuk... tuk nak buat apa?'
kataku sambil sibuk nak drive...
'laaa... yang hang pi buang tu buat apaaa...
simpan laa... buleh jugak buat cedok apa apa...'
'berapa banyak la nak simpan tuk... bukan nya
nak pakai pun... kat umah tu banyak dah la tuk'
maktuk pun diam ...tapi still amik sudu plastic
tu n tuck it nicely inside a layer of KFC tissue

daiji ni daiji ni atsukaru
teinei ni teinei ni motsu
warenai youni
nakusanai youni

Other day... Other occasion ...
'okeh maktuk .. nak pi kl dah... dekwan bawak
buboq maktuk ni na.. buleh jugak makan kut jln'
'naa.. amik la camca palastit ni... takkan hang
nak langgah buboq kut.. tumpah satgi belemoih
pulak baju hang...'
'umph.. bak mai...'
can see a slight senyum at the corner of her
lips.
'hummm.. nasib baik jugak ada aku ni yang duk
amik simpan camca palastit nii...tu la hampa.'

basically she have proven her action of keeping
those plastic spoon which u receive inside the
takeaway sauce n tissue pack
is right after all
is worth doin after all...


6 comments:

Banji said...

jgn x tau, maktuk tu aktivis alam sekitar eheh...

Danisha said...

Camca plastik kita slalu simpan gak... Buat cedok budu....hehehe

filantera said...

wahahahhaaaa
tu belum kira kertas guna semula tu!

pocket said...

heh...
Danisha makan budu ker? cam tak leh
nak bayang kan sangat heheh...
umph ... maktuk memang aktivis alam..
banyak sangat yg disimpannyer...

then again thats her kelebihan la kan
:D

yankiut said...

pocket next week nak pi penang aa, 4 ari tp on weekday, agak -agak leh banje char kuew tiau ke??heheh

pocket said...

wah...
datang sorang ker ngan hubby?
buleh jer ... kat mano nak stay nanti
tu? give me the details n lets arrange:D