Tuesday, February 07, 2006

ThaiHeIkitaiNaaaPocket..



Thai he ikitai,
Sampai sana kita makan petai,
Tapi ado ko kedai jual petai?
Tak per.. tak der kalu makan udang kepai
Tak pun kat kedai yg cikai cikai ..
Tp kna la cari yg halai..

Heh, ari isnin lpas .. aku tgh duk menghadiri satu majlis pertunangan, tapi si pengantin lelaki nyer belum sampai lagi .. dah dpt satu panggilan telefon from da boss.. ‘aswan nak gi Thailand tak?’ katanya .. ‘peh besh jgak tu boss.’.. ‘then come back here by 4 o’clock for briefing’ he said… and it was already 1 o’clock.. Had to sped my Honda back to penang. To meet him.. the next day .. off I fly to Bangkok.. huhuuuuuuuu … first time in thai lah pocket..
Early in da morning I’ve arrived at the airport.. had some breakfast.. checked in .. and sat on our designated seat.. it was the last seat.. it was soooo at the back of the plane.. that I could hear the tailgunner crying for ammo.. hahahah
But then came this pramugari asking me weather I’m interested in sitting in the business class since there was an opening.. heh.. free punyer pasal.. hantam sajer lah kan … got a little happy bout it and walked to the front giving the bangga smile:P… just to my luck …it was not that nice pocket.. just more space for you to relax your feet.... n there was no window for me.. the seat just don’t come with a window.. hummmmmm…. Good Riddance heh…
As we landed in bangkok airport, we went to the taxi stand and show them the map of where we want to go… people told us that siams don’t speak English that much.. I thought doesn’t speak that much but still understand.. hoh.. I was wrong .. mamat tu (walaupun hensem) langsung tak paham.. hummmm apasal yek ? at least kitorang sampai la kat destinasi kitorang.. heheh.. tak sesat kira ok la kan .. nampak la awek awek siam yg pakai seksa nak mampus naik motor kapcai tak pakai helmet.. heh..

Area town diorang tak der la berbeza ngan Malaysia pocket.. cam lebih kurang jgak .. tp terperasan la diorang actually bina satu flyover hanya utk kenderaan buat u turn.. tp kalau kat my.. just simply buat jer la bukaan kat tetengah jalan tu .. yer la kan .. mahal siut nak wat flyover.
Sampai la kitorang kat kilang customer kitorang tu .. dia tunjukkan jalan .. dia suruh wat ni wat tu .. then .. bila abis keja .. kitorang balik .. (had lunch with the manager of that place, washoku!! Huh!!Washoku kat thai ado limau nipis kat sebelah ..hahaha… Negara ngan perbezaan nyer ..heheh)
The boss actually helped us with the taxi …talked with the taxi driver asking him to send us to miracle hotel.. such a nice boss.. sesampainya kitorang kat hotel tu kan.. ternganga lah hamba ngan keindahan awek yg jaga pintu tuu.. heh.. tak la comel sangat .. but as a kanbang musume .. mesti la kna lawa kan ..heh.. tp hotel tu cam ganas nyer hotel jer .. ado fountain here and there.. lampu here and there.. and ado bapak ayam sekor .. huh!! apasal yek ?tak sempat lak nak tangkap gambo bapak ayam tu .. berdiri tegak ngan gagahnyer .. samo cam kuching yg jemput customer kat Nippon dulu tu kut.. hummmm.. I wonder..
Malam tiba .. lapo so kitorang gi la cari makan.. tahan la teksi tu .. kat saner kan pocket.. Toyota vios tu wat teksi jer .. altis pun menerima nasib yg sama.. heh.. Tanya la kat pakcik tu .. ‘makan .. food.. eat..’while showing the gestures of men eating with a spoon.. chewing on something mouthful.. hahah.. kalau pikir balik camana rupa kita mase berbody language ni kan .. cam baka baka shii jer kan..heheh Hantam jer lah pockettt!!
Kami di bawa ker satu tpt nii .. cam gerai jer la pun .. duduk dah .. mase nak order tu kan .. si waitress tu tak nak layan kami kut .. dia pakai letak jer kertas kusung n the menu n the pen … nah tulih sndiri.. hehe.. kami pakai blah jer dari situ .. heh.. tak reti nak nulih tulihan diorang yg ber’rengkol’tu hahaha.. then kami jalan trus .. sampai la satu restoran ni ado udang idup di biarkan berenang kat dpan kedai.. kitorang pun Tanya la .. ‘this make tomyam.. ok?’ (Excuse my English) pas tu pakcik tu panggil la manager diorang kut .. awek comel yg pakai seksa jgak .. dia bleh la cakap English.. nasib baik la kan .. banyak jgak kitorang makan ... tomyam ngan ketam ngan kerang bakar .. ngan nasi la ofcourse.. Dia nyer tomyam .. huiiii.. gilo nyer jahattt.. sodap siut…ado taruk santan sket.. ketam tu diorang wat stim n goreng ngan telur.. (Tiada dalam photo) .. kerang bakar nyer jer yg biasa sgt.. yer la kan .. apo la berbeza nyer kerang bakar kat Malaysia ngan kat thai kan ..heh Punyer lah pedas.. berdarah jgak beesok nyer mase buang hajat …hehehe…
One thing bout their service that impressed me was,
samo cam kat jpun jgak.. air nyer tu free.. (Please refer to photo)
kalau kurang sket jer air tu kat cawan… ditambah nyer diorang..
kalau nasi dah luak sket…ditambahnya diorang.
Pinggan tu dah penuh ngan kulit udang.. ditukar nyer diorang…
huh!! si manager ni kan .. punya la baik nyer service.. teksi pun dia tulung amikkan.. huhuuuu… the saddest thing was.. we didn’t even gave them any tip.. hehehe…
Kop Kung Kaap
Hari seterusnya penat la jgak, kami kna gi ker tpt lain, which located around 1.5 hour from our hotel. The trip was nauseating. Naik van sket nyer besor ker .. tp cam kurang selesa … Toyota jgak.. wat keja kitorang .. balik.. mintak la kat mamat driver tu suruh berenti kat restoran murah.. like gerai gerai.. tp dia tak berenti jgak.. instead dia brenti kat TESCO.. tte aho janai!! Setakat tesco tu kan .. kat my pun banyak .. kitorang makan la mee goreng pattaya n some seafood ditaruk kat tpi.. igai to oishikatta yo..
Then.. sampai la kat airport Bangkok, tak besh langsung kalau nak dibandingkan ngan KLIA. Ado natural light la kunun, cam tak class la gate dia.. dah la tu .. nak kena naik bas lak tu kalau nak gi ker flight kitorang.. huh!! n me being me the archi stud.. the stairs to aboard the flight was damn dangerous siut … kalau makcik tua .. mesti tak nak naik nyer ..
On our way back, kami ditanya dek abang pramugara tuh.. (huh.. hensem kato staff yg gi skali tu .. humph.. ikut suka ati korang lah.. ) ‘do you wish to have muslim prepared food?’ hummmm.. better la kan ..ingat kan diorang kasi la ayam .. tp halal toka .. tp diorang kasi ikan tempura tuu.. taruk atas butter rice ngan sepalit kari ijau taruk atas.. bebuah tu biashe la kan .. n the butter was with the halal mark.. heh.. cam besh la plak .. kat jpun ado tak? Ker pasal kitorang duk naik thai air ways..

5 comments:

yan not so kiut right now.. said...

woih..panjangnya cite pocket..tapi mesti best cuci mata erk..zannen la sket takde gambar gerai yg jual tomyam tuh..or the seksa awek..or the bapak ayam..hhehe jeles la jgak sbb pocket dah gi thai..oh ye..gambar awek kat papan iklan tuh cam cheryl samad plak..humm sape setuju!!

bb said...

simbol emergency exit Thai lain ek ngn mesia n jpon;p

DaPocket said...

Cheryl Samad? heh.. sayer tak der tv la nak mengikuti perkembangan artis... umph memang panjang.. tu pun tak abih lg .. nanti edit balik..
Trivia : lambang emergency exit kat thailand, nampak pulun.. heh:P siap ado api lagiii!!

bb said...

nway la kan,came across this one blog..sambil die blogging sambil die jual brg2(not sure la die btoi2 jual ke tak,tp die ade iklankan some items yg die nak jual with parti-descript)..maa,ala2 auction/ebay etc la..come to think of it back,ok what?
(note:tingat psl idea awk nak berniaga tu:p)

yankiut said...

pocket nak beli mp3 ke??akunyer yang bleh record, jadik pen drive, dengar radio, dengar mp3...tapi sbb beli pun untuk record kalau ade orang kasik ilmu-ilmu yang penting...so kebanyakannya guna untuk record orang cakap je la..rasanya ok je kot...cuma in term of design je la..ade yg bentuk lonjong..ade 4 segi..ade mahal skit..murah skit...yg lain smaa je rasanya functionnyer