Friday, June 04, 2010

297. Pokoknya...

Once i went to this house,
a friends house who's father earns about 13 time
the normal salary of KFC manager back then in
1998. His house was not big, they didnt eat beef
steak everyday... the father wore a sarong that day.
With pagoda just like any other working man
enjoying his weekend.

There was an aquarium in the house, Big and
beautiful the aquarium was. Took my attention right
away as that was the only thing highlighted in the
dark living room.

I sheepishly requested to take a look at the
aquarium placed on a rather expensive stands.
At first the stupid pocket who never saw a
planted aquarium before thought the green thing
was plastic. 'No that is live plant' the father insisted.
'Oh!! then where is the fish?' i asked, its normal for
an aquarium to have fish right? i did noticed some
shrimp swimming here and there but no fish.

'Died!' answered the father short and brief.
'But u kept the aquarium anyway?'

'well yes.. i got interested to the idea of
keeping
freshwater plant in an aquarium'
'Why?'
'Its an easy hobby...'

'....' kept the puzzled look like how u do when
u'rgettin Zinger Burger instead of potato wedges
like u ordered.


'easy cause u dont have to water them'
'senang sebab tak yah siram!'

Hek enneeeeeeee!!!Tapi betul la jgak kan..

Gambar diambil dari : AquaticQuotient.com the forum

14 comments:

Adila said...

mcm mnarik!
xpnah plak dgr org buat ni hihi

nak lg senang xyah bela apa2 :P

Pocket said...

nak bela diri sendiri pun kekadang mis soru, inikan plak nak bela anak orang,
kang berlapor la bebudak tu...
baik tak yah..

Eh? kita sembang pasal aper tadi?
:D

zyan said...

oo that's why that pakcik is succesful at that time, he's thinking out of box..

hahahha

~ mizzAmy ~ said...

hahahaha.... betul jugak kan? tak pun, actually dia tak sempat nak replace ikan lain. so, dia biarkan je kat situ dulu.

Ayaq masak said...

Ye betul.

Dee said...

org kaya kalo dh byk sgt duit gitulah pocket..sbb tu kita x kaya2..hahaha..

*SiRibenMerah said...

gud idea.. nk try apply la nnt.. hehehehehehe.... pokok ape yek yg sesuai taruk dlm tuh???

~LP Lum~ said...

salam pocket~

hehehe.. idea yang menarik dan terasa mcm nak try test aje... :p

cHeRyNa PiReS said...

i keep my water lily in a huge kuali with my fish. senang...nak bela pokok, taknak nyamuk membiak...belala ikan sekali;)

ayunda maajis said...

haha 1at time gak tau pasal ni..tp x rase mcm nk buat sebab pemalasss..hehe

lieya orange M.I. said...

bela poko dalam tu, kene ada aquirium besar2...lieya nyer, taklah besar mane..nnt ikan sempit pulak..=)

Pocket said...

Zyan,
memang ada box..
heheh box aquarium tu lah.

tp kan yan.. pocket sampai sekarang ni pun tak tau apa maksud
'thinkin out of the box'

Amy,
alasan macho utk orang yg maleh nak bersihkan 'sampah' yg dia dah buat

Ayaq,
betul cikgu bio..
memang tak perlu siram.

Dee,
sebab kita tak abihkan riban riban bli akuarium 6x6 kaki?

ker sebab kita tak pikir sangat? heheheh

Iyra,
err. meh kita try tanya kedai akuarium, mesti diorang tahu.
pocket? memang tak arif..
lumut kot?

Linda,
Try!
Try!
and tell me how does it goes:D

Sha,
oh oh!!
sama cam pocket,
taruk la ikan laga dlm tu sepasang.
skali dah ada anak daaaa...

nak bela lagi lah :)

Ayunda,
tak ramai orang tau,
Gi kdai akuarium pun berapa kerat sangat lah yg tahu pasal aquatic plant? kurang..

Lieya,
kena ada akuarium besor yek?
pocket bela nyamuk jer lah hahahah

fadhlihamdan said...

haha. bela kucing dengan bela ikan mana lagi best? huhu

Cik Qemm said...

ade betul nye ckp pacik tu.
hobi yg senang. tp still kena bersihkan aquarium nti berlumut. kan.