Saturday, August 01, 2009

196. Unipom


POcketeers,
pastinya korang sekolah kan, (Apa la punya soalan..)
kat skolah dulu kita pakai uniform kan,
macam macam jnis uniform ada...
punifore (Btul ker hejaan nyer nih?)
baju kurong, kemeja ngan slack,
still suka tgk budak jpung nyer uniform skolah,
ngan baju hanging nyer, n skirt yg pendek lg digulung
kasi sikiiiiit lg jer nak nampak... (Taknak truskan ayat ini)
adehlaaa.. cair.

kalau kat malaysia kita nih, uniform cuma beza ngan
kaler jer la kot... tp maybe private school kat KL sana
nun ada extra uniform contohnya vest ker outer kot.
Besh bila tengok kepelbagaian kan :)
pocket suka.

tp satu soalan nak bagi...
kenapa cikgu cikgi kiter tak der uniform yek?
ada yg pakai kebaya,
ada yg pakai kemeja,
ada yg pakai baju melayu (Utk ustat ustat)...
spek mater itam besor tapak tangan masa merentas desa.
kalau musim perayaan tu ader ker yg pakai sampin? tak tahuu...
yes, there maybe a guideline,
cam jangan menjolok mata,
jangan ketat, jangan mahal sangat,
yes.. yes.. but people,
rules are made to be broken,
and people are bending it all the time.

why is it am i asking this?
Well as all of us know...
children of the future adult are looking up
to teachers to assist them, to guide them...
But what are they guiding them?
that u have to follow rules when u'r still a student,
but u dont have to if u'r grown adult.
that u'r wearing those hideous green slack while
i'm wearing johnMaster.. Kids dont know?
yes maybe before when it was my time,
we dont even know the different of polyester and cotton.
But nowaday girls? I've seen silk uniform once.
White n soft, a little flower on the sleeve. Adoilaaa...

so Ticher RibenMerah...
NadiaYuna is also a teacher kan..
Cikgu Rashid yg lagi perwira negara... (Ker kapten rashid skrg?)
Cikgu Yan, (Tp anda level tinggi sikit^^)
mcm PrincessLiyana pernah jgak jd guru,
so does Fiona.. Bendul, who all of his family is teachers..
dan guru guru sandaran sekalian...
what say u? uniform jom:D

-Edited-
adding a few more cikgu's link :)
Cikgu Zara

13 comments:

*SiRibenMerah said...

hurmm.. suka ati la nak pakai uniform ke idak.. amboi.. sukati je abg smash I yek.. huksss.. siap neh.. siap penumbuk nak belasah.. tobat kalo jumpe mmg kne pang laju2 ar neh.. hoh!! ada unsur2 ganash sket utk attitude makhluk tuhan paling comel neh.. hahahaha..

biar le cikgu2 tanak pakai uniform.. tp kitorg ada baju korporat, baju batik kaler sama sedodon corak.. tuh macam uniform jugak la.. hoh.. jelesh wooo..cakap ajelah...
biar la hanya 'org' kilang pakai uniform..
biarlah hanya 'pilot' and 'stewardess' pakai uniform...
biarlah hanya pekerja bandaran pakai T-Shirt khas MPSP/MBAS/MBSA/ Alam Flora pakai sama je..
biarlah hanya pekerja BSN/Bank2 yg berkaitan pakai wajib uniform..
biarlah nurse n doctor pakai Uniform khas..
cikgu2 just enjoy themselves being a great teacher in their own uniform..x de hal la psl follow the rules tuh.. kalo salah, still dapat surat tindakan tatatertib..adat is adat.. rules tetap rules..

**kalo cikgu-cikgi pakai sama je everyday, sure students sume buhsan je.. bukan team nasyid nak pakai baju boria je tetiap ari.. kalo kita pakai baju ape2 aje, bebudak pon berkenan tgk cikgu diorg chantek2... br diorg minat nak blajar...hehehehehe =P~

ZARA 札拉 said...

Eceh~

Zara juga cikgu lah bang~

^_^


Zara suka uniform..ia sangatlah melambangkan semua orang sama. Takdelah orang tu nak bergaya bagai ke apa ke, sebab uniform kan?

Tapi if cikgu pakai uniform, rasa macam sama dengan peljar kot? Tapi still, cikgu2 ada baju batik sama, baju korporat le apa lah tu~

Pocket said...

Ben,
Actually student lg lah bosan bila pakai samaaaa jer tetiap ari,
dan seriously pocket lebih prefer bebudak cina kat EsKayJiSi dulu pakai tube n skirt pendet ke sekolah.
heheheh, tp tidak...
they wore punifore to school.
Boring boring...

tp cikgu cikgu sekalian?
mana support anda? kalau setakat pihak berkuasa tak kasi student isap rokok, tp cikgu ada bilik merokok dlm teacher's lounge tu tak yah lah kan:)

tu pocket tak start lg tang...
kuku panjang? ambut panjang?
jeans? kebaya ngan kain kasa?
Henpon ke sekolah? kena sentuh ker?
humm humm..
(Walaupun pocket suka anda yg membawa henpon ke sekolah ^^)

cikgu selaku model,
cikgu selaku contoh,
cikgu selaku mentor,
pocket rase patut pakai baju uniform,
(Walaupun pocket rasa cam nak kalah jer, tp still menegakkan benang yang basah)

kaler aper tu lantak la kan...
korang nak pakai vest ijau jer ker, tak pun full kebarung coklat utk cikgu ker aper ker... up to board of schooling,
kang tak leh beza plak saper budak yg potong line masa bli mee goreng basah itu kan..
dah kalau suma pakai baju puteh n skirt biru tua... anda pasti nampak cam dak darjah nam..

Yes setuju jgak tntang student suka cikgu yg cantek cantek, but adik... are u saying that u will be not 'cantek' if u're wearing unipom?
(Soalan mengundang 'Paaannnggg!!')

Zara,
Oh Oh!! am editting the post to add in your name also as fellow cikgu.
So does others, kalau ada lg,
bg tau yer :)

Yes, kinda heard this baju batik or baju korporat nih but u'r not wearing it everyday kan?
kalau anda pakai tetiap ari,
yes, pocket akan padam trus post ni dan menganggap idea itu obselete sambil mengaku,
Yes.. cikgu memang pakai unipom...
taaaapiiii... ?

Rashid said...

salam
ermm bagus gak idea tu tapi saya tak setuju le kalau cikgu cikgi pakai uniform khas. Bukan apa rasa macam tak boleh nak kontrol hensem pula.. hehe

Baik tak payah ada uniform khas, kerana rasa tak ada rencahnya. Kan hidup ini penuh warna-warni. so, bila cikgu cikgi berpakaian warna warni (ada je baju / pakaian baru..) terasa indahnya .. suka je tengok. Cantik bergaya. Semangat mengajarpun hadir bila berpakaian pelbagai.. bagi pelajar, tentu semangat belajar makin tinggi (betulle kata siriben merah tu..)

p/s - Saya ni dah banyak uniform.. siap ngan nombor pula tu. Pakaian no.1, no.2, n0.3, no.4, no.5 hingga no.10. Cukup le tu..

ZARA 札拉 said...

hahaha~
terima kasih abang~
^_^

memang tak pakai setiap hari.hari tertentu sahaja walaupun ada cikgu yang suka sangat baju jenis camtu, dan pakai sentiasa. contohnya, dia ada kegiatan luar juga, so, dia pakai uniform yang berlainan setiap hari..if pakai yang sama macam pelajar...mungkin pelajar akan alihkan mata dari cikgu kot?
hahaha~

KoudaGaijinsan said...

pakai uniform safe sikit belanja bulan2..kalau tak nak kena pikir,'ehh aku dah pakai ke baju nih dalam 2 minggu lepas..
anyway,baju sailormoon tuh,bukan kah igauan mereka2 yg 'sukakan' bebudak ppuan sekolah??iskk..heehheh

Zyan said...

uniform ke..

sebenarnya untuk kesaksamaan dan kalau ada pelajar yg anak lord pun still dia kena pakai baju sama..sama as bila gi haji semua kena pakai sama..

cikgu takyah la pakai sama, pakai la ape nak pakai as long as pakaian itu memberi imej yang baik.

lagipun sape plak nak beli kain ela yang bnyk2 kat kedai tuh masa tgh sale..pastu sape lagi nak menjana pendapatan tailorkan..hhaha :P..harapkan pocket yang pakia uniform tuh ahahhaa

Dee said...

masa kat itm..suker tgk sorang lecturer ni..kalo kuning semua kuning..n in 1 semester..dia hanya pakai baju tu once only..oklahkan..we oll student secretary..hehehe..

~ mizzAmy ~ said...

rasanya tak best kot if cikgu2 kena pakai uniform. dah lah budak2 sekolah kena pakai uniform, cikgu pun pakai jugak. so, kureng the meriah lah.

Nadia Yuna said...

oh no!

tamo tamo

tamo pakai uniform leh tak.

kasik la chance cikgu nak pakai baju kaler2 jugak. takpe ape kite bersytlo. yang penting kite jaga aurat dan bertatatusila sebagai seorang guru

ye la

guru ni dah macam rolemodel pade student kan.. =)

ok. ini pendapat ikhlas cikgu nadia

cHeRyNa PiReS said...

been in both sides...

org dok pakai uniform kat bank...sha tak pakai sbb bahagian sha takyah pakai...yipppiieee....

keje kilang...but again tak payah pakai uniform...sbb side sha takyah pakai uniform lagik! yipppiiieee....

tp macam cikgu tak payah pakai uniform...hmm...ade pro and cons la...

kalau dgr cerite cikgu2 senior yg mungkin pentingkan keselesaan dan bajet, diorg kate diorg suke uniform nieh. tp uk cikgu cikgi muda yg nak carik saham lagi tinggi nieh of course taknak kot...ahahaha...nanti jatuh plak saham (or who knows lagi tinggi kan?!)ramai yang nak bermenantukan cikgu skang nieh...eehhehe..

sha suke tgk cikgu cikgi cantik ke sekolah...but tak suke bile cikgu sibuk beli kain nak buat baju gi sekolah then tak ajar anak murid dalam kelas, or cikgu cikgi dress macam nak gi prom or kenduri kawen...eheheh...or worst, cikgu cikgi sniri lupe dress code...haa...melampau la tuh kan!

ade plak yg dok maintain lawa baju and mekap sampai tak reti dok dalam perhimpunan dah...keje keras dlm bengkel KH pon takmo...takut baju chiffon koyak....pon melampau kan?!

hohoho...cheryna is talking macam dia lupe pekerjaan parents die, pekerjaan part time die nieh:P

swallow the truth...kalau tak mengajar elok2 la ye! dat way, boleh redeem ketidakpuasanhati org yg kate cikgu-cikgi tak disiplin sbb tak pakai uniform:)

Pocket said...

CikguRashid,
heheh, memang tak leh nak kontrol hensem,
kalau dah ada unipom, pastinya kna 'bend'
the law sket kalau nak ensem :)
sama cam kami kat kilang, ramai yg alter
unipom.. nak kasi cutting pinggang tu lebih
sikit, lengan tu kcik sikit, gitu gitu...
baru lah bergaya.. :)

paham paham :D
tapi kan, kna bergaya ker? ^^

CikguZara,
yes!! student akan nnampak cikgu sebagai
authority yg samaaaa jer, tiada lg perbedaan.
lain la kalau cikgu displin disuruh pakai
topi koboi n pegang shot gun, then student
kna pikir dua tiga kali lah nak bertumbuk
dlm kelas :D

alihkan pandangan ke makcik kantin lah!!
heheheh:)

GaijinSan,
btul tu btul tu,
utk cikgu veteran pasti menyukai unipom,
bukan nyer nak cari jodoh pun dah kan,
yg kat umah hpun tak larat nak layan...

yg muda muda? well i know the exception :D


err about the 'sailor-fuku' tu..
err, the word would be 'rorikon'?
(Dlm katakana)

DrYan,
then pocket would have to ask for kesaksamaan
antara guru juga, supaya tiada antaranya yg
pakai...
Silk kebarung,
original sari,
dockers,
johnMaster shirt
(With cufflinks!!)
cause that would definitely shows different
standards between teachers.

btul tak?

Pendapatan tailor?
well pocket pun membantu jgak woo!!
ngan puchi alter :)
besarkan sikit kat area perut,
Rapatkan button tak nak kasi nampak bukaan
hahahahah

Dee,
hey hey, kuning!!?
n sedondong!!?
besh tu

student secretary yek?
camana la agaknya cikgu yg mengajar secretary kan?
hummm i can only wonder...

Amy,
kurang meriah woooo jadinya nanti,
amy pernah masuk keja kilang tak?
assembly kami amat lah tak der kaler,
maybe line leader kot yg pakai merah,
tp director n operator pakai baju sama
jee.. heheh

CikguNadia,
btul tu,
yg penting jangan menayang sangat.
kang student memang tak belajar langsung.
duk tgk cikgu nyer tulang selangkaaaa jer
(Kna kat pocket nih.. heheh)

pasal guru rolemodel tu la yg pocket thought
that they also need to show their support in
unipom.

CikguSha,
oh!! anda di industri yg memerlukan unipom,
tp anda terlepas? mesti anda nampak special kan,
sorang dia jer yg tak pakai baju unipom.
besh wooo :)
terasa special^^

so basically untuk saham lah yek?
tp kan sha, u worked in those area where unipom
is altered and tampered, u know the attraction
one can show with unipom kan,

if u never, then come to my kilang,
mak ooiihhh, butang atas direndahkan,
pinggang dikecikkan,
lengan dipendekkan,
adoilaaa.. tak tahaaannn :)

so why not in skolah?
i dont think pengetua would mine right?
we didnt..
Lg menggalakkan lg ada lah hahahha

displin?
now that is new, if ever cikgu is wearing green
outfit all over malaysia, i betcha...
no teacher will be double parking,
no teacher will be showing the finger on the road,
no teacher will be involving in road fight,
no teacher will eat and run,
cause it'll be just like wearing serban
but entering the kedai meneka 4 nombor. humm humm

Cik Qemm said...

after few years in uniform, then habis blaja kena pakai uniform lagi,sian cikgu cikgi.

nanti ade kes
"tanak jadi cikgu sebab kena pakai uniform"

cemane?
:D