Monday, August 06, 2007

CurryPocket

amin buat karipap
karipap amin dihantar ke semua restoran zamri
seluruh negeri.
karipap amin teramat laku.
kenapa karipap amin laku...
kerana tepung nya gred A
kerana daging nya hampir 40% of the inti mass
kerana production nya total cleanroom.
kerana Pekerjanya yang bersih dan cekap

June'07
zamri menerima aduan ada lipas dalam karipap.
zamri membuat aduan kepada amin.
Amin's Customer Service Investigation concluded
that the lipas was not originated from amin's.
this is because :
the lipas is still alive
(How come lipas still alive after goreng karipap)
There was a hole on the karipap skin.
(The lipas might sneak in at zamri's)
The lipas inform them during interogation.

tapi zamri cannot publicly agree to this.
this will cause
humiliation
buisness collapse
kepercayaan customer.

so after taking all the necessary action on
preventing the lipas from sneaking into karipap
again... Zamri went to see amin...
'amin... hang tulung mengaku sat kata ni salah
hang... takkan aku nak mengaku lipaih tu mai
dari kedai aku kut... hang pun paham la kan..'
'umph... ok.. hang habaq je apo yg aku kna wat
dalam hal ni'
action have been taken...
paper have been forged...
effective date : july'07
So ikut kertas nya rasmi lah amin yang salah..
zamri tak salah..

Aug'07
duk tak duk.. perbadanan kesihatan negara
nak datang audit amin the karipap maker.
so isu lipas tu menarik perhatian badan audit
tersebut. soo... amin terpaksa la buat semua
document terbabit...
wujudkan yang tak der...
ilang kan yang wujud...

record dari exterminator saying ado sarang lipas dedekat ngan kilang amin...telah dihapuskan pada july'07
record aduan dari jiran tetangga yang amin actually buang sampah merata rata sehingga lah
july'07
record internal menunjukkan lipas control was out sehingga lah july.
dan banyak lagi...
untuk apa?
sebab nak jaga nama zamri restaurant...
sebab zamri restaurant adalah customer...
sebab zamri restaurant will always believe in
amin's quality.
penat woooo nak wujudkan yang tak wujud...

Perbadanan Kesihatan Negara :
'Zamri.. camni punya supplier pun hang buleh
layan jgak noo... heran aku apasal la ni kali
pertama ado komplen lipaih dalam karipap...'
zamri restaurant :
'umph... selepas drastic measure yg amin the
karipap supplier amik pada july lepas ... kami
percaya dengan quality product yang dibekalkan.
no doubt...!'

huuuuuuuuuuummmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

5 comments:

Puteri Ezza said...

Interesting entry la. Ada gak kes cam tu ye. Macam-macam ada...

Pocket said...

umph... macam macam adaaa...
heheh but that's what makes its interesting :D How about your works?

filantera said...

wahahahhahaha the plastic man !! patut laa pening kepala....

boss kata,
wei hang pi amik barang ni pi packing dlm mesin A,
fakta:mesin A adalah production nyer

kami kata,
boss tlg la pinjam mesin A kat Boss A

Boss kami call Boss A, sembang pi mai, dia letak. okeh semua ok, u pack saja

hantar tentera kami, hantar alat alat kami, hantar raw material kami, tp supervisor sana kata,
"boss kami tak bgtau pun!"

"nnti kami suruh boss kami, bgtau boss korang, suruh boss hangpa bgtau kat korang"

dah bgtau boss kami,
boss kami dah bgtau boss diorg
boss diorg tak bgtau plak kat diorg

"boss kami tak bgtau pun!"
"call laa boss hangpa..."
"tak bleh laaa...."
"pasaipa?"
"sbb tu boss kami"

nanti kami hantar mail:cc to managing director, and semua local manager

alih alih benda jadi besar

banji said...

penuh maksud tersirat btol hehe. tak tau le cite sebenarnya mcm mana, tp kdg2 org lain punye salah, org lain yg dipersalahkan.

konon2nya for the greater good

sigh

Pocket said...

heheh... all in the days work...
salah siapa?
salah boss A tak bagi tau kat anak buah dia...
salah anak buah boss A yang ignorant tak nak tolong dept lain... just a simple phone call pun tak nak...

Salah lipas for giving up during interogation ... heheheh:D